10.01.2020

Pripravte si doma neodolateľné varené víno! Poradíme vám ako

Vedeli ste, že varené víno sa kedysi vôbec nespájalo s Vianocami? S jeho tepelnou úpravou prišli starí Rimania, známi svoju láskou k vínu, ktorí sa chceli lahodným mokom v zime zohriať.

Vôňa vareného vína sa začala šíriť naprieč krajinami, až doň Európania jedného dňa primiešali rôzne koreniny a bylinky dobré pre imunitu. V 19. storočí sa varené víno prvýkrát predávalo počas Vianoc. Vy si túto pochúťku s typickou arómou môžete kedykoľvek spraviť aj doma. Ako na to? Radí Karin Kovácsová, profesionálna somelierka a ambasadorka značky vín VITIS:

„Varené víno patrí k zimnému obdobiu rovnako ako ľadový drink k letu. Odporúčam použiť dobré víno, ale nie je nutné siahať po ničom prehnane drahom alebo výraznom. Vzhľadom na to, že varené víno podľa mňa najlepšie chutí, ak je sladké, zvolila by som suché červené víno, pokojne i mladé s jemnou aciditou. Ak pridáte ingrediencie ako škorica, badián, klinčeky, pomaranč alebo čokoľvek iné, chuť vína sa utlačí do pozadia, ale presne tieto ingrediencie robia varené víno tak dobrým.

Dokonca za mňa najlepšie varené víno robia v Nemecku. Ich slávny nápoj sa nazýva Freuerzangenbowle je to klasické červené varené víno, podávané v hrnčeku na ktorý postavia malý rošt s cukrovou hmotou namočenou v rume. Hmota sa zapáli a keď sa úplne roztopí zamieša sa do vareného vína. Vyskúšajte, je to paráda. :-)“

Ako TIP na chutné varené víno pridávame slovenské odrodové víno Vitis Galéria Cabernet Sauvignon. Toto víno patrí medzi najobľúbenejšie a najušľachtilejšie červené odrody pre svoju vôňu a chuť. V intenzívnej vôni bobuľového ovocia objavíte najmä vôňu čiernych ríbezlí a zrením získava aj harmonický nádych dymu a čokolády.