Vianočné sladké tyčinky s mandľovými lupienkami

Na prípravu cca 30 ks tyčiniek budeme potrebovať:

  • 220 g hladkej múky 
  • 50 g mletých mandlí 
  • 30 g kukuričného škrobu 
  • 150 g mäkkého masla 
  • 80 g práškového cukru  
  • 1 vajce 
  • 1 ČL vanilkového cukru 
  • kôra z polovice citróna 
  • 100 g mandľových lupienkov 
  • práškový cukor na posypanie

Postup: 

Sypké prísady (múku, mleté mandle, kukuričný škrob, práškový a vanilkový cukor) zmiešame v miske, potom k nim pridáme mäkké, na kocky nakrájané maslo, žĺtok a kôru z citróna. Najprv vareškou a potom rukou vypracujeme kompaktné cesto, ktoré drží tvar a lepí len málo alebo vôbec. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho asi hodinu odpočívať  v chladničke.

Odpočinuté cesto potom na pomúčenej pracovnej doske vyšúľame do pásu s priemerom asi 2-3 cm a nakrájame ho na rovnaké kúsky (hrubé asi 1,5 cm). Z každého kúska potom vyšúľame tyčinky (snažíme sa, aby ostali rovnako hrubé a dlhé). Tyčinky potrieme bielkom, ktoré nám ostalo. Potreté ich potom bohato posypeme, resp. obalíme v mandľových lupienkoch.

Tyčinky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 14-15 minút do zlatohneda. Po dopečení necháme tyčinky vychladnúť a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom. 

Tieto sladké tyčinky si vychutnáte najlepšie s vínom odrody Frankovka modrá rosé, neskorý zber z kolekcie slovenských odrodových vín Vitis Galéria s prívlastkom. Toto mimoriadne víno atraktívnej lososovej farby je v chuti elegantné a svieže, harmonické, s jemným nádychom lesných jahôd. Príjemný chuťový vnem mu dotvára eleganciu vína. Ideálne sa snúbi s jemnými  dezertmi, ale napríklad aj s rôznymi úpravami rýb a hydinového mäsa. Je vynikajúce aj ako aperitív.

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk.

Celú kolekciu prívlastkových vín VITIS Galéria nájdete na e-shope: www.najnapoje.sk.