Vyberte si dobrý ročník

Archívna pivnica Vitis Pezinok
Je Sv. Urbana a zatiaľ neprší! Podľa pranostík je to dobré znamenie pre všetkých milovníkov kvalitných ročníkov vín. Úrodné a dobré roky totiž zvyknú priniesť vínne skvosty hodné archivovania.
Vinobranie nie je jediným obdobím, na ktoré sa všetci milovníci dobrého vínka tešia. Už v máji sa môžu prísť naladiť na jedno z vinárskych podujatí Malokarpatskej vínnej cesty- Deň otvorených pivníc Sv. Urbana®. Tí, ktorí využili šancu nahliadnuť do klenotníc vínneho dedičstva si prišli na svoje!
Jednou z pivníc, ktorá len dvakrát ročne otvára svoje brány pre verejnosť je vínna pivnica vinárstva Vitis ležiaca priamo pod kostolom Kapucínov v Pezinku. Práve táto vínna pivnica býva unikátnym zážitkom pre návštevníkov dní otvorených pivníc, či už bežných milovníkov vína – ochutnávačov, alebo skúsenejších cestovateľov medzi dobrými ročníkmi vína. Keď v nej natrafia aj na hlavného technológa vinárstva Vitis – Juraja Slováčka, zážitok sa znásobí.
Prešli sme si s ním „dvojloďový“ archív, v ktorom na svoju chvíľu čaká viac, než 40 000 fliaš archívneho vína. Najstarší archivovaný je Rizling Vlašský z roku 1967. Každý, kto do tejto pivnice vstúpil neodolal pokušeniu vyhľadať medzi ročníkmi práve vínko zo svojho roku narodenia. Je životné jubileum jedinou príležitosťou na ochutnanie archívneho vína? Na tieto a mnohé ďalšie otázky sme dostali odpovede od Juraja Slováčka.
Archívne víno je nepitné! Pravda alebo mýtus?
Prečo je v archíve tak málo červeného vína?
Červeným odrodám hrozna sa v našich zemepisných šírkach začalo dariť až nedávno a to vďaka globálnemu otepľovaniu. Kedysi nedokázalo červené hrozno dosiahnuť taký stupeň zrelosti, ako dnes a zmenila sa i technológia, ktorou sa červené hrozno spracováva.
Ktoré odrody sa archivujú najčastejšie?
Tie, ktoré sú na to geneticky predurčené a to najmä Tramíny, Pinoty ( Rulandské biele, šedé) a Rizlingy.
Čím sa archívne víno líši od vína, ktoré si bežne kúpime?
Také terciárne bukety, aké nájdete v archívnom víne určite nie sú vo víne, ktoré si bežne kúpite. Sú to krásne, vyzreté chute.
Rozpozná a vie ich oceniť aj bežný spotrebiteľ?
Medové, propolisové a ťažšie korenisté tóny v archívnych vínach sú neprehliadnuteľné. Nenájdete ich vo vínach do 5 rokov.
Prečo niektoré ročníky v archíve chýbajú?
Spravidla sa do archívu nedostanú vína z nepriaznivých rokov. A nehovoríme pri tom len o počasí – ale aj o situácii vo svete či v krajine. Keď je „zlý rok“, vinár sa nevie sústrediť na výrobu vína a tomu zodpovedá aj výsledok.
Prečo by si mal bežný spotrebiteľ kúpiť archívne víno?
Pretože je to zážitok! Archívne vína si treba vychutnať, venovať sa im– a to nie len pri príležitosti životných jubileí. Zaslúžia si pozornosť širokého okruhu spotrebiteľov, ktorí sa vedia na zážitky spojené s výnimočnými vínami nastaviť.
Po slovách Juraja Slováčka je jasné, že archívne víno je nielen pitné – je navyše zaujímavé a určite stojí za pozornosť. Na archívne víno je vhodný čas vždy, keď ste ochotní povenovať sa mu, zamyslieť sa nad ním, spomaliť a dopriať si neobyčajný zážitok.
Keď ste nestihli jarnú časť otvorených pivníc nezúfajte ………, archívne vína z vinárstva Vitis nájdete aj na www.najnapoje.sk.