Zmrzlinový koláč

Potrebujeme na cesto: 

  • 2 celé vajcia 
  • 2 PL kryštálového cukru 
  • 3 PL hladkej múky 

Potrebujeme na plnku:

  • 500 ml ovocného sorbetu (napr.jahodového) 
  • 1 dcl rosé vína Vitis VEGAN  Rulandské modré rosé 

 Práškový cukor na posypanie 

 Postup:

Najprv si pripravíme piškótový základ. Celé vajcia spolu s kryštálovým cukrom šľaháme mixérom na vysokých otáčkach, až kým nám nevznikne nadýchaná bledá pena. Na ňu preosejeme tri lyžice múky a gumenou varechou ich zapracujeme do vajíčkovej peny tak, aby neostali žiadne hrudky. 

Cesto prelejeme do menšieho plechu vystlaného papierom na pečenie, uhladíme povrch a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 8 – 10 minút do zlatohneda. 

Medzitým si zľahka vytrieme maslom alebo olejom formu na srnčí chrbát a prilepíme na ňu papier na pečenie. 

Upečený korpus necháme 5 minút vychladnúť, potom ho preklopíme na čistú utierku, stiahneme papier na pečenie a vložíme ho do pripravenej formy na srnčí chrbát tak, aby časť cesta presahovala formu (túto časť potom preklopíme na plnku a uzavrieme ju tak vo vnútri korpusu). 

Na plnku dáme do misy sorbet, ktorý sme nechali asi 10-15 minút mimo mrazničky, aby trochu zmäkol. Na sorbet nalejeme rosé víno, rýchlo metličkou premiešame a následne ho hneď vlejeme do pripravenej formy s korpusom. Uhladíme povrch, sorbetovú plnku prikryjeme presahujúcou časťou cesta, pritlačíme a dáme aj s formou zmraziť do mrazničky.  

Pred podávaním necháme zmrzlinový koláč krátko popustiť pri izbovej teplote, potom ho posypeme práškovým cukrom, ostrým nožom ho nakrájame na plátky a podávame ho s dobre vychladeným  vínom – Rulandské modré rosé  z nového radu vegánskych vín Vitis VEGAN.    

Rulandské modré je veľmi stará odroda hrozna, pochádzajúca z Francúzska. Toto víno je rubínovej až tehlovo-červenej farby. Jeho vôňa je plná lesného ovocia, v chuti cítiť lesné jahody s jemným nádychom malín. Hodí sa k nemu napríklad originálna flambovaná zmrzlina z kokosového mlieka s čerstvým ovocím.

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk (www.sistersbakery.sk)  

Vegánske vína VITIS nájdete na našom e-shope: www.najnapoje.sk