Zelená jarná roláda

- 4 vajcia
- 4 PL kryštálového cukru
- 6 PL hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- Asi 20 lístkov mäty
- Za hrsť čerstvého špenátu
Na plnku:
- 300 g krémového tvarohu
- 150 g šľahačky
- 4 plátky želatíny
- 3 PL kryštálového cukru
- Kôra z 1 citróna
Jedno vajce, mätové a špenátové lístky dáme do vyššej nádoby a pomocou ponorného mixéra alebo kuchynského sekáčika ich spolu rozmixujeme na kašu. Tú potom prepasírujeme cez sitko a odložíme si ju bokom.
Zvyšné tri vajcia šľaháme spolu s kryštálovým cukrom na vysokých obrátkach do nadýchanej bledej peny. Potom pridáme odloženú „zelenú kašu“ a ešte krátko šľaháme.
Na zelenú zmes preosejeme hladkú múku spolu s kypriacim práškom, gumenou varechou ju zľahka vmiešame a cesto nalejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie. Aby ostala roláda pekne hladká, plech zľahka vytrieme olejom, aby na ňom papier dobre držal.
Roládu pečieme na 180 stupňoch asi 8 minút. Po vybratí z rúry ju preklopíme na čistú utierku posypanú práškovým cukrom, stiahneme papier na pečenie a spolu s utierkou ešte teplú roládu zrolujeme a necháme vychladnúť.
Na plnku necháme plátky želatíny napučať asi 5 minút b miske so studenou vodou. Tvaroh, šľahačku, cukor a citrónovú kôru spolu vymiešame ho hladka. Asi 3 PL tvarohovej zmesi odoberieme, dáme do malého kastrólika a zahrievame. Pridáme vyžmýkané plátky želatíny, miešame na slabom ohni, kým sa želatína rozpustí (neprevárame) a túto zmes vlejeme do zvyšku plnky.
Plnku so želatínou poriadne premiešame a naplníme ňou vychladnutú roládu. Zrolujeme späť a uložíme aspoň na pol hodinu do chladničky. Podávame posypané práškovým cukrom. Chuť môžeme vyladiť jemným dúškom dobrého slovenského odrodového vína z kolekcie Vitis Galéria, Pálava. Táto zaujímavá odroda je vyšľachtená krížením Tramínu červeného a Müllera Thurgau. Víno je vďaka tomu jemnejšie ako Tramín, no s výraznou arómou a dlhotrvajúcou dochuťou. Vo vôni a v chuti je cítiť korenie, muškát a vanilku.
Dobrú chuť Vám praje Vitis !
Recept a foto: @SistersBakery.sk