Vínové šišky s marhuľovo-vínovou penou

Na cesto: 

  • 250 g hladkej múky 
  • 100 ml mlieka 
  • 50 ml bieleho vína  
  • 40 g masla 
  • 30 kryštálového cukru 
  • 10 g čerstvého droždia 
  • 2 žĺtky 
  • štipka soli 

Na vínovú penu: 

  • 100 ml vody 
  • 5 PL kryštálového cukru 
  • 2 bielky 
  • 2 PL marhuľového džemu 
  • 2 PL bieleho vína 
  • cca 1/2l oleja na vysmážanie
  • práškový cukor na posypanie 

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a 1 ČL z odváženého množstva cukru. Pri izbovej teplote necháme vzísť kvások. Do múky pridáme zvyšok cukru, soľ a premiešame, potom pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo, žĺtky, biele víno a napokon aj kvások. Z týchto prísad vymiesime hladké cesto, ktoré necháme prikryté igelitovým vrecúškom  nakysnúť na dvojnásobok. 

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 1-1.5 cm. Pomocou radielka ho narežeme na pásy o hrúbke asi 1.5-2 cm. Oba konce pásikov spojíme a pruhy cesta navzájom prepletieme, aby sa vytvorila špirála. Šiškové špirálky necháme prikryté čistou utierkou ešte asi 15-20 minút podkysnúť. 

Medzitým si pripravíme olej na vysmážanie. Nalejeme ho do menšieho kastróla, aby siahal do výšky aspoň 3 cm. Olej pomaly zahrievame, až kým dosiahne teplotu 150 stupňov (resp. ho zahrievame do bodu, kedy kúsok cesta v ňom syčí, ale olej nedymí). Do oleja opatrne vkladáme podkysnuté šiškové špirálky a z oboch strán ich asi po 2 minúty smažíme. Vysmažené ich vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a na záver posypeme práškovým cukrom. 

Najlepšie chutia v kombinácii s marhuľovo-vínovou penou. Tú si pripravíme nasledovne: 

V malom hrnci necháme zovrieť vodu s cukrom a na prudko ich varíme asi 3-4 minúty, kým tekutina získa sirupovú konzistenciu. Medzitým premiešame 2 PL hustejšieho marhuľového lekváru s bielym vínom. V čistej mise vyšľaháme bielky spolu s marhuľovo-vínovým lekvárom až do zhustnutia. Keď je cukrový sirup hotový, pomaly ho, za stáleho šľahania, vlievame do bielkovo-lekvárového snehu. Šľaháme ešte zopár minút, kým bielková pena nezačne hustnúť a rásť na objeme.  Ihneď podávame. 

Fašiangovú atmosféru s chutnými šiškami a originálnou vínovou penou doladí pohár dobrého vína, z ktorého sa časť použila i do receptu šišiek. Dobre vychladené Veltlínske zelené VITIS Galéria dodá celému receptu tú správnu chuťovú bodku so svojim ovocným buketom a sviežou, medovinovou, horko-mandľovou chuťou. 

Dobrú chuť Vám praje Vitis!  

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk 

 www.vitis.sk  a  www.najnapoje.sk