Vínová mousse

Potrebujeme

  • 4 plátky želatíny,
  • 250 ml šľahačky,
  • 250 ml červeného vína Cabernet Sauvignon,
  • 50 ml ovocného sirupu alebo šťavy (červenej farby, napr. malinový, ríbezľový, z lesných plodov a pod.),
  • 2 vajcia,
  • 3 PL kryštálového cukru

Postup

Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme 10 minúť napučať. Z odmeraného vína odoberieme pol deci a dáme ho krátko zahriať (neprevárame!). Odstavíme, želatínu vyžmýkame, ponoríme ju do zahriateho vína a rozmiešame, kým sa neroztopí. Víno so želatínou necháme vychladnúť. Nad parou vyšľaháme dva žĺtky spolu s cukrom do bledého krému. Do tohto krému prilejeme víno so želatínou a dobre rozmiešame. Odložíme do chladu. Medzitým si vyšľaháme bielky do tuha a osobitne vyšľaháme aj šľahačku do tuha. Do vychladnutej vínovej zmesi primiešame sirup alebo šťavu a postupne po lyžiciach zľahka vmiešavame striedavo bielky a šľahačku. Vznikne nadýchaná pena, ktorú naservírujeme do dezertných pohárikov a dáme do chladničky na cca 4 hodiny. Podávame ozdobené čerstvým ovocím, výborne sa kombinuje s vínom Cabernet Sauvignon, neskorý zber z radu Vitis Poézia. V jeho vôni sa snúbia tóny škorice, klinčekov a má harmonickú chuť s nádychom čokolády a kávy.