Trhané morčacie mäso v sendviči s tekvicou

Na mäso:
- 1 morčacia rolka (asi 1 kg)
- 250 ml zeleninového vývaru
- 700 ml jablkového džúsu
- 2 PL mletej papriky
- 1 PL mletej rasce
- 2 ČL mletej kurkumy
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL majoránky alebo oregana
- 1 ČL mletého kajenského korenia
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Na dokončenie:
- 1 balenie toastového chleba
- 1 balenie miešaného šalátu
- Asi pol kila maslovej tekvice alebo tekvice hokaido
- Zopár lyžíc majonézy
- Zopár lyžíc medovej horčice
- Za hrsť tekvicových semiačok
Morčaciu rolku umyjeme, osušíme kuchynským papierovým obrúskom a štedro ju zasolíme. Necháme v igelitovom sáčku cez noc v chladničke alebo aspoň zopár hodín zasolenú. Potom si pripravíme koreniny. Všetky uvedené korenia dobre premiešame v miske, pridáme k ním zopár lyžíc vývaru (z odmeraného množstva) a vyrobíme si kašovitú konzistenciu korenia. Tým potrieme poriadne celú rolku a neháme ju napácovanú zopár hodín, prípadne aj cez noc v chlade. Na dno pekáča s vyššími okrajmi nalejeme jablkový džús, zvyšok vývaru, asi 2 deci vody, na to uložíme mriežku a na mriežku položíme napácované morčacie mäso. Dáme ho do rozohriatej rúry na 170 stupňov a pomaly ho pečieme 3-4 hodiny. Občas ho otočíme a necháme jeho šťavy stekať do tekutín v pekáči. Po dopečení vypneme rúru a mäso v nej necháme ešte asi pol hodinu odpočívať v teple. Medzitým si pripravíme tekvicu. Ošúpanú nakrájame na asi 2-3 mm pláty a tie na troche oleja pomaly z oboch strán opečieme, aby tekvica trochu zmäkla. Potom v panvici ešte opečieme tekvicové jadierka. Toastový chlieb si opečieme zľahka v hriankovači, jednu polovicu natrieme majonézou, druhú polovicu medovou hročicou. Upečené a odpočinuté mäso vidličkami natrháme na „franforce“, tie položíme na jeden pripravený toast, na mäso uložíme plátok alebo plátky tekvice, zopár tekvicových semiačok, na to miešaný šalát, pridáme opäť trochu mäsa a prikryjeme druhým toastom. Toasty prerežeme po diagonále na dva trojuholníky.
V týmto chutným mäsovým toastom prevoňaným jeseňou sa výborne hodí víno Alibernet z radu Vitis Galéria. Jeho dominantnými znakmi sú intenzívne farebné tóny a vôňa po bobuľovom ovocí. Toto robustné víno zanecháva dlhotrvajúcu a plnú chuť. Vyzrievaním v drevených sudoch nadobúda harmonickú, plnú chuť ktorá sa snúbi aj s jedlami z diviny, či s pečenou kačkou.
Dobrú chuť Vám praje Vitis !
Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk