Trhané morčacie mäso v sendviči s tekvicou

Na mäso:

  • 1 morčacia rolka (asi 1 kg)
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 700 ml jablkového džúsu
  • 2 PL mletej papriky
  • 1 PL mletej rasce
  • 2 ČL mletej kurkumy
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL majoránky alebo oregana
  • 1 ČL mletého kajenského korenia
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Na dokončenie:

  • 1 balenie toastového chleba
  • 1 balenie miešaného šalátu
  • Asi pol kila maslovej tekvice alebo tekvice hokaido
  • Zopár lyžíc majonézy
  • Zopár lyžíc medovej horčice
  • Za hrsť tekvicových semiačok

Morčaciu rolku umyjeme, osušíme kuchynským papierovým obrúskom a štedro ju zasolíme. Necháme v igelitovom sáčku cez noc v chladničke alebo aspoň zopár hodín zasolenú. Potom si pripravíme koreniny. Všetky uvedené korenia dobre premiešame v miske, pridáme k ním zopár lyžíc vývaru (z odmeraného množstva) a vyrobíme si kašovitú konzistenciu korenia. Tým potrieme poriadne celú rolku a neháme ju napácovanú zopár hodín, prípadne aj cez noc v chlade. Na dno pekáča s vyššími okrajmi nalejeme jablkový džús, zvyšok vývaru, asi 2 deci vody, na to uložíme mriežku a na mriežku položíme napácované morčacie mäso. Dáme ho do rozohriatej rúry na 170 stupňov a pomaly ho pečieme 3-4 hodiny. Občas ho otočíme a necháme jeho šťavy stekať do tekutín v pekáči. Po dopečení vypneme rúru a mäso v nej necháme ešte asi pol hodinu odpočívať v teple. Medzitým si pripravíme tekvicu. Ošúpanú nakrájame na asi 2-3 mm pláty a tie na troche oleja pomaly z oboch strán opečieme, aby tekvica trochu zmäkla. Potom v panvici ešte opečieme tekvicové jadierka. Toastový chlieb si opečieme zľahka v hriankovači, jednu polovicu natrieme majonézou, druhú polovicu medovou hročicou.  Upečené a odpočinuté mäso vidličkami natrháme na „franforce“, tie položíme na jeden pripravený toast, na mäso uložíme plátok alebo plátky tekvice, zopár tekvicových semiačok, na to miešaný šalát, pridáme opäť trochu mäsa a prikryjeme druhým toastom. Toasty prerežeme po diagonále na dva trojuholníky.

V týmto chutným mäsovým toastom prevoňaným jeseňou sa výborne hodí víno Alibernet z radu Vitis Galéria. Jeho dominantnými znakmi sú intenzívne farebné tóny a vôňa po bobuľovom ovocí. Toto robustné víno zanecháva dlhotrvajúcu a plnú chuť. Vyzrievaním v drevených sudoch nadobúda harmonickú, plnú chuť ktorá sa snúbi aj  s jedlami z diviny, či s pečenou kačkou.

Dobrú chuť Vám praje Vitis !

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk

www.vitis.sk  a  www.najnapoje.sk