Teľacie a hovädzie špízy s omáčkou chimichurri

  • 600 g teľacieho a hovädzieho steakového mäsa (rump steak)
  • Olivový olej
  • Soľ, čierne mleté korenie

Na omáčku chimichuri:

  • 1 dcl olivového oleja
  • 2 PL vínneho octu
  • Veľký zväzok petržlenovej vňate
  • 1 cibuľka šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 sušená čili paprička
  • Trochu citrónovej šťavy
  • Soľ a korenie
  • Asi 30 g masla

Na omáčku chimichurri si nadrobno nasekáme petržlenovú vňať, šalotku, čili papričku a cesnak. Olej, ocot, citrónovú šťavu dobre premiešame, pridáme nasekanú vňať, cibuľku, cesnak a čili a dobre premiešame. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Pripravenú omáčku necháme odstáť (ideálne cez noc, minimálne však aspoň hodniu – dve), aby sa dobre premiešali jednotlivé chute.

Steakové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky. Jemne ich potrieme olivovým olejom a napicháme ich na špízové napichovátka. Jednotlivé špízy prudko z každej strany opečieme na dobre rozohriatej oceľovej panvici alebo na grile. Asi po 3-4 minútach opekania mäso uložíme na plech alebo do ohňovzdornej misy a dáme ho do rúry na 120 stupňov asi na 10 minút pomaly dôjsť. Po desiatich minútach mäso z výšky veľkoryso posolíme hrubozrnnou soľou a okoreníme čerstvo nahrubo mletým korením a prikryté ho necháme ešte aspoň 5 minút postáť.

Výpek z mäsa zlejeme na panvicu, pridáme asi deci vody a na prudkom ohni krátko povaríme, čím zredukujeme tekutinu. Odstavíme z ohňa, pridáme na kúsky nakrájané maslo a miešame ho do úplného roztopenia. Odpočinuté steakové špízy servírujeme poliate výpekom, podávame k nim grilovaný chlebík alebo bagety s bylinkovým maslom a omáčku chimichurri.

Letné grilovačky si vychutnáte s pohárikom dobre vychladeného Frizzante Vitis, Müller-Thurgau.  Ochutnajte túto novinku – obľúbenú odrodu už aj v perlivom prevedení. Jemné osviežujúce perlenie  tohto vína podčiarkuje príjemne korenistý muškátový buket, snúbiaci sa s nižším obsahom kyselín a jemnou žltozelenou farbou