Teľacie a hovädzie špízy s omáčkou chimichurri
- 600 g teľacieho a hovädzieho steakového mäsa (rump steak)
- Olivový olej
- Soľ, čierne mleté korenie
Na omáčku chimichuri:
- 1 dcl olivového oleja
- 2 PL vínneho octu
- Veľký zväzok petržlenovej vňate
- 1 cibuľka šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 sušená čili paprička
- Trochu citrónovej šťavy
- Soľ a korenie
- Asi 30 g masla
Na omáčku chimichurri si nadrobno nasekáme petržlenovú vňať, šalotku, čili papričku a cesnak. Olej, ocot, citrónovú šťavu dobre premiešame, pridáme nasekanú vňať, cibuľku, cesnak a čili a dobre premiešame. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Pripravenú omáčku necháme odstáť (ideálne cez noc, minimálne však aspoň hodniu – dve), aby sa dobre premiešali jednotlivé chute.
Steakové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky. Jemne ich potrieme olivovým olejom a napicháme ich na špízové napichovátka. Jednotlivé špízy prudko z každej strany opečieme na dobre rozohriatej oceľovej panvici alebo na grile. Asi po 3-4 minútach opekania mäso uložíme na plech alebo do ohňovzdornej misy a dáme ho do rúry na 120 stupňov asi na 10 minút pomaly dôjsť. Po desiatich minútach mäso z výšky veľkoryso posolíme hrubozrnnou soľou a okoreníme čerstvo nahrubo mletým korením a prikryté ho necháme ešte aspoň 5 minút postáť.
Výpek z mäsa zlejeme na panvicu, pridáme asi deci vody a na prudkom ohni krátko povaríme, čím zredukujeme tekutinu. Odstavíme z ohňa, pridáme na kúsky nakrájané maslo a miešame ho do úplného roztopenia. Odpočinuté steakové špízy servírujeme poliate výpekom, podávame k nim grilovaný chlebík alebo bagety s bylinkovým maslom a omáčku chimichurri.
Letné grilovačky si vychutnáte s pohárikom dobre vychladeného Frizzante Vitis, Müller-Thurgau. Ochutnajte túto novinku – obľúbenú odrodu už aj v perlivom prevedení. Jemné osviežujúce perlenie tohto vína podčiarkuje príjemne korenistý muškátový buket, snúbiaci sa s nižším obsahom kyselín a jemnou žltozelenou farbou