Syrová roláda

Prísady:

  • 300 g natenko nakrájaného tvrdého syra (eidam, gouda a pod.)
  • 250 g masla
  • 150 g na kocky nakrájanej šunky alebo šunkovej salámy
  • 4 natvrdo uvarené vajíčka
  • 8 trojuholníkov taveného syra
  • Na kyslo nakladaná paprika kapia (asi 3 plátky) alebo ju môžeme nahradiť na drobno nakrájanou kyslou uhorkou (2-3 ks)

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo a necháme ich vychladnúť, maslo necháme pri izbovej teplote zmäknúť. Papriku alebo uhorku nakrájame na drobné kocky. Šunku alebo šunkovú salámu nakrájame tiež na malé kúsky. Na pracovnú dosku si naukladáme natenko nakrájaný tvrdý syr tak, aby vytvoril plochu o veľkosti asi 40×50 cm. Jednotlivé plátky syra sa musia prekrývať (približne 7-10 mm), aby nám vznikla syrová „plachta“ bez medzier. Takto pripravený syr môžeme ešte prikrytý fóliou zľahka povaľkať kuchynským valčekom, aby sa plátky syra prepojili do jednoliatej plochy. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s nastrúhanými uvarenými vajíčkami a taveným syrom do krémova. Do tejto zmesi primiešame na kyslo zavarenú papriku kapiu alebo – a kyslé uhorky a dobre premiešame. Napokon do zmesi pridáme šunku alebo šunkovú salámu. Vajíčkovú plnku nanesieme na syrový plát, rozotrieme ju tak, že okraje plátu – asi 1.5 cm necháme voľné ako keď plníme pečenú roládu. Syrovú roládu zvinieme, položíme švom nadol a zabalíme ju do alobalu. Odložíme ju do chladničky stuhnúť. Dobre vychladenú a stuhnutú ju potom krájame na asi pol centimetrové plátky a servírujeme s čerstvým pečivom.

Rizling vlašský Vitis Galéria s prívlastkom neskorý zber je víno, ktoré sa vo veľkonočnom zhone nestratí. Toto víno charakterizuje svieža vôňa lúčnych kvetov, ktorá pripomína teplé letné dni. Má príjemnú svetlozelenú až zelenožltú farbu s iskrou slnka. Je vhodný ako aperitív k studeným predjedlám, bielym syrom, ľahko upraveným rybám, paštétam a k údeninám.

Slovenské odrodové vína VITIS Galéria vhodné k veľkonočným receptom nájdete na www.najnapoje.sk

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk