Špargľový tart

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 30 g ľadovej vody
  • 1 ČL soli

Na plnku:

  • 200 g Ricotty
  • 2 PL kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sušenej cibule (cibuľový prášok)
  • Čerstvá špargľa (asi 6-8 ks)

Najprv si pripravíme cesto – ide o klasické Pâte Brisée – maslové cesto. Všetky prísady rýchlo zamiešame a krátko ručne vymiesime do kompaktnej podoby. Cesto zabalíme do fólie a dáme ho do chladničky na hodinu odstáť a zachladiť. Z cesta podom vyvaľkáme plát hrubý asi 3-4 mm a nanesieme ho do tartovej formy. My sme použili obdĺžnikovú formu s rozmermi 10×30 cm. Cesto opatrne pritlačíme na dno a na boky formy a popicháme ho vidličkou. Na plnku vymiešame spolu všetky uvedené prísady a nalejeme ju na pripravené tartové cesto. Na povrch plnky dáme čerstvé špargle (okrem šparglí môžeme tart pripraviť aj s cherry rajčinami). Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20-23 minút, kým sa okraje cesta nezačnú sfarbovať do zlatohneda a plnka je na dotyk pružná. Vyberieme z rúry, necháme krátko vychladnúť a podávame buď ešte teplé alebo po vychladnutí.

Špargľový tart výborne chutí ako letný obed s pohárikom dobre vychladeného Frizzante Vitis, Müller-Thurgau.  Ochutnajte túto novinku – obľúbenú odrodu už aj v perlivom prevedení. Jemné osviežujúce perlenie  tohto vína podčiarkuje príjemne korenistý muškátový buket, snúbiaci sa s nižším obsahom kyselín a jemnou žltozelenou farbou.