Slané odpaľované koláčiky Gougères

Potrebujeme:

  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka
  • 125 g masla alebo rastlinného tuku
  • 125 g hladkej múky
  • 100 g nastrúhaného syru Gruyère
  • 4 vajíčka
  • 1 ČL soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška

Postup:

Mlieko, vodu, maslo a soľ dáme do menšieho hrnca variť, kým sa maslo v tekutine úplne nerozpustí. Do horúceho mlieka prisypeme múku a varechou rýchlo miešame, kým sa cesto nespojí do lepkavej gule a odpaľuje sa od dna hrnca. Odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť. Do jemne vychladnutého cesta, po jednom dôkladne vmiešavame vajcia. Keď sú všetky vajcia zašľahané, vmiešame nastrúhaný syr. Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka alebo plastového sáčku, odstrihneme špičku asi na 1 cm a na plech, vystlaný papierom nanášame guľky o veľkosti vlašského orecha. Mokrou rukou uhladíme povrch guliek, aby boli hladké a dáme piecť na 200 stupňov. Pečieme do zlatohneda, asi 15-20 minút. Podávame na zahryznutie k vínku, môžeme aj naplniť čerstvým syrom alebo tvarohovou nátierkou s bylinkami.

A aké vínko ? Odporúčame Veltlínske zelené Vitis Galéria. Táto pôvodná odroda vína pochádza z Dolného Rakúska, z oblasti vrchoviny Manhartsberg a vznikla samovoľným krížením odrôd Tramín a St. Georgen. Na Slovensku patrí k najrozšírenejším odrodám s dlhou tradíciou pestovania. Kvalitu signalizuje žltozelená farba sýtejšieho odtieňa, ovocný buket a svieža, medovinová, horko-mandľová chuť.

Prajeme dobrú chuť a na zdravie! 🙂

Autorka receptu a foto @sistersbakery