Šamrole s jahodovou penou

Ingrediencie:

  • 2 balenia vyvaľkaného čerstvého lístkového cesta
  • 1 vajce na potieranie

Plnka:

  • 3 bielky (asi 100 g)
  • 210 g kryštálového cukru
  • asi 30 g lyofilizovaných (mrazom sušených) jahôd
  • 200 g horkej čokolády na polevu
  • 50 g tuku do polevy
  • zopár lyofilizovaných jahôd na ozdobenie

Postup:

Lístkové cesto narežeme na rovnaké, asi 2 cm hrubé pásy. Následne pásiky omotáme zošikma okolo rúriek alebo kornútkov na šamrolky tak, aby sa aspoň čiastočne prekrývali.

Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme ich na teplovzdušnom programe (vrtuľa) pri teplote 180 stupňov približne 15 minút (do zlatohneda). Potom ich necháme úplne vychladnúť.

Po vychladnutí oblejeme rolky roztopenou čokoládou dobre rozmiešanou s tukom do polevy. Necháme stuhnúť.

Na plnku šľaháme bielky spolu s cukrom nad parou asi 8 minút na vysokých obrátkach. Potom pridáme na prach rozdrvené mrazom sušené jahody a ešte asi 2 minúty šľaháme spolu s bielkami.

Pomocou zdobiaceho vrecka naplníme penu do upečených a vychladnutých roliek z lístkového cesta. Povrch šamroliek posypeme natrúseným sušeným ovocím a môžeme podávať.