Sacherova torta

Potrebujeme:

  • 130 g hladkej múky 
  • 130 g masla 
  • 130 g dobrej horkej čokolády 
  • 110 g práškového cukru 
  • 110 g kryštálového cukru 
  • 6 vajec 
  • ½ balíčka kypriaceho prášku 
  • 1 menší pohárik marhuľového džemu 
  • Na polevu: 150 g horkej čokolády, 150 ml šľahačky 

Postup:

  1. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do krémova. Po jednom zašľaháme všetkých 6 žĺtkov.
  2. Horkú čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme ju trochu vychladnúť. Potom ju vmiešame do vajíčkovej zmesi. Na to celé preosejeme hladkú múku spolu s kypriacim práškom a dôkladne ju zapracujeme gumenou varechou. Napokon pridáme sneh zo 6 bielkov, ktoré sme vyšľahali do tuha a tiež ho zapracujeme gumenou varechou.
  3. Zmes nalejeme do vymastenej a vymúčenej tortovej formy s priemerom 20 cm a uhladíme povrch.
  4. Tortu pečieme na 180 stupňoch asi 45 minút.
  5. Pomocou špajle odskúšame, či je korpus prepečený (špajla musí po zapichnutí výjsť von suchá). Upečenú tortu necháme na mriežke vychladnúť. Potom ju vodorovne rozrežeme na dve polovice, spodnú potrieme vrstvou marhuľového džemu a prikryjeme vrchnou časťou.
  6. Sacherovu tortu napokon polejeme čokoládovou polevou. Tú su pripravíme nasledovne: šľahačku necháme zovrieť a zalejeme ňou na kúsky nakrájanú čokoládu. Miešame, až kým sa čokoláda v šľahačke úplne nerozpustí.
  7. Tortu servírujeme, keď poleva trochu sadne a zaschne. Podávame s kopčekom šľahačky. 

A aká by to bola valentínska oslava bez dobrej torty a bez lahodného pohára vína? Vitis Galéria Frankovka modrá rosé, s prívlastkom neskorý zber, to pravé víno vo „valentínskej farbe“. V chuti elegantné a svieže, harmonické, s jemným nádychom lesných jahôd.

Pekného, sladkého Valentína a dobrú chuť Vám praje Vitis !

 

Recepty a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk