Praclíčky

Potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 ml vody
  • 15 g bravčového tuku (môže byť aj maslo alebo rastlinný tuk)
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ balíčka sušeného droždia

Roztok na prevarenie:

  • 1 l vody
  • 40 g sódy bikarbóny

V mise zmiešame všetky prísady na praclíčky. Vypracujeme z nich vláčne, nelepivé a pružné cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme odpočívať 10 minút. Cesto rozdelíme na 4 diely. Z každého dielu ušúľame pás s priemerom asi 1.5-2 cm. Z pásov narežeme malé kúsky, približne 2 cm veľké.

Vo väčšom hrnci si necháme zovrieť vodu a necháme v nej rozpustiť sódu bikarbónu. Do vriacej vody, pomocou dierovanej naberačky alebo sitka, ponoríme kúsky cesta. Vždy len pár kúskov, aby sa spolu nezlepili. Varíme 10-15 sekúnd, nie dlhšie. Obvarené kúsky vyberieme z vody a ukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie. Pred pečením praclíčky posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme 10 – 12 minút na 220 ®C vo vyhriatej rúre.

Najlepšie praclíčky chutia úplne čerstvé, ale aj upečené deň vopred vašich hostí a spolu dobre vychladeným bielym vínom dokonale potešia. K slaným dobrotám a taktiež ku grilovaným pochúťkam sa skvele hodí víno VITIS Galéria Chardonnay.

Recept pripravila: SistersBakery