Pomarančovo-šafranové kura

Potrebujeme:
- 4 kuracie prsia s kožou
- Šťava z 2 veľkých pomarančov (alebo 2 dcl pomarančového džúsu)
- Na špičku noža šafranu (asi 4-5 vlákien)
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- ½ ČL mletého alebo rozdrveného koriandru (semiačok)
- ½ ČL kajenského korenia
- 20 g masla
- 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry
- Olivový alebo iný olej (repkový a pod.)
Príloha:
- zmes zelených šalátov
- trochu olivového oleja
- šťava z polovice citróna
- 1 ČL tekutého medu
Postup:
- Rúru rozohrejeme na 120 stupňov. Umyté a papierovým obrúskom osušené kuracie prsia z oboch strán nasolíme a potrieme trochou oleja. Na panvici necháme rozpáliť trochu oleja. Kuracie prsia položíme stranou s kožou nadol do rozpálenej panvice a necháme bez dotyku asi 2-3 minúty opekať, až kým nie je kuracia koža opražená do zlatohneda a chrumkava. Potom kúsky mäsa otočíme a ešte zo dve minúty ich opekáme aj z druhej strany.
- Takto pripravené mäso preložíme z panvice do misy z jenského skla a dáme ho asi na 20 minút do rúry.
- V mažiariku rozomelieme ½ ČL soli so šafranom. Potom túto zmes zalejeme pomarančovou šťavou a rozmiešame. Všetko vlejeme do panvice s výpekom, v ktorej sme pripravovali mäso. Varechou dobre premiešame, prípadne zoškriabeme z povrchu panvice výpek a na stredne silnom ohni redukujeme tekutinu asi do polovice objemu.
- Šťavu dochutíme lyžičkou pomarančovej kôry, mletým čiernym korením, mletým koriandrom a kajenským korením a ešte za teplého stavu do nej vmiešame maslo.
- Keď je mäso v rúre hotové, vyberieme ho, prípadnú šťavu prilejeme k pomarančovej a dobre ich premiešame.
- Kuriatko servírujeme na vrstve dochuteného zeleného šalátu, poliate pomarančovou šťavou. Môžeme k nemu ponúkať opečené bagetky.
Ak si chcete vychutnať stretnutia pri dobrom jedle v kruhu rodiny, priateľov, či už na Veľkú noc alebo kedykoľvek, vyskúšajte kvalitné slovenské víno Vitis Galéria Veltlínske zelené s prívlastkom neskorý zber. Táto obľúbená odroda so svetlozelenou farbou, osviežujúcou chuťou a prenikavou ovocnou až korenistou vôňou sa hodí k ľahkým zeleninovým šalátom, grilovanému mäsu a k cestovinám.
Recepty a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk
Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk