Vyhraj 600 letných stretnutí

Pomarančové pečené kura so zemiakovo tekvicovým pyré

  • 1 stredne veľké kura
  • bravčový tuk
  • soľ
  • 2 pomaranče
  • 3 šalotky
  • rozmarín

Omáčka

  • 60 ml kuracieho vývaru
  • šťava z pol pomaranču
  • 3 PL hnedého cukru
  • 2 PL bieleho vína
  • 2 PL bravčovej masti
  • štipka škorice
  • soľ

Zemiakovo tekvicové pyré

  • 450 g zemiakov
  • 300 g hokkaido tekvice
  • 3 PL masla
  • 2 PL mlieka

Pripravíme si omáčku, ktorou budeme kura počas pečenia potierať. Do kastrólika si dáme kurací vývar, šťavu z pomaranču, hnedý cukor, víno, bravčovú masť, škoricu a soľ. Privedieme k varu a následne cca 10 minút redukujeme do hustej konzistencie.
Kura si potrieme tenkou vrstvou bravčového tuku a osolíme. Vložíme do pekáča, pridáme pomaranče prekrojené na mesiačiky, očistené šalotky a vetvičky rozmarínu. Kura potrieme jemne omáčkou, časť si odložíme bokom na potieranie počas pečenia a zvyšok prilejeme do pekáča.

Kura pečieme najprv 15 minút pri teplote 220 stupňov, následne znížime teplotu na 180 stupňov a dopekáme cca 50 – 60 minút. Každých 15 minút kuriatko potierame omáčkou. Ak začne rýchlo hnednúť, prikryjeme alobalom a na posledných 10 minút alobal zložíme.
Na pyré si zemiaky a tekvicu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Varíme v osolenej vode do mäkka. K uvarenej zelenine pridáme maslo a mlieko a popučíme alebo vymixujeme do pyré. Dosolíme podľa chuti.

Recept pripravil: St(v)ory z kuchyne