Pohánkové curry

Potrebujeme: 

  • 1 šálka celej pohánky (šálka s objemom 250 ml)
  • 4 mrkvy
  • Polovice menšej tekvice hokaido
  • Trochu olivového oleja
  • 2 PL rajčinovej hustej pasty
  • 1 ČL celej rasce
  • 2 ČL curry korenia
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Asi 500 ml zeleninového vývaru
  • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • Prepeličie (alebo slepačie) vajíčka, petržlenová vňať a čierny sezam na ozdobenie

Postup: 

  • Celú pohánku dobre prepláchneme studenou vodou, scedíme, zalejeme ju čistou vodou a necháme namočenú niekoľko hodín, ideálne celú noc.
  • Na olivovom oleji osmažíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak, potom pridáme celú rascu a krátko ju necháme prevoňať. Ďalej pridáme na kúsky nakrájanú hokaido tekvicu, mrkvu a asi 5 minút restujeme.
  • Teraz pridáme vopred namočenú pohánku (prípadnú zvyšnú tekutinu ale odstránime), všetko dobre premiešame a restujeme asi 10 minút.
  • Napokon všetko zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme 2 PL rajčinovej pasty, curry korenie a na slabom ohni necháme variť, kým sa tekutina neodparí asi tak do ¾ svojho objemu.
  • Odskúšame, či sú pohánka a zelenina mäkké, ak áno, odstavíme ich, ak nie, podlejeme ich ešte asi dvomi deci vody a pokračujeme vo varení.
  • Uvarené pohánkové curry servírujeme s natvrdo uvarenými prepeličími vajíčkami, posypané čiernym sezamom a ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Na vyladenie chutí je ideálne podávať s dobre vychladeným vínom,  ideálne sa hodí  Vitis Galéria Veltlínske zelené, neskorý zber . Veltlín je na Slovensku veľmi obľúbená odroda, má krásnu svetlozelenú farbu, osviežujúcu chuť a prenikavú ovocnú až korenistú vôňu.

Dobrú chuť Vám praje Vitis !

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na   www.najnapoje.sk