Pohánkové curry

Potrebujeme:
- 1 šálka celej pohánky (šálka s objemom 250 ml)
- 4 mrkvy
- Polovice menšej tekvice hokaido
- Trochu olivového oleja
- 2 PL rajčinovej hustej pasty
- 1 ČL celej rasce
- 2 ČL curry korenia
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Asi 500 ml zeleninového vývaru
- Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Prepeličie (alebo slepačie) vajíčka, petržlenová vňať a čierny sezam na ozdobenie
Postup:
- Celú pohánku dobre prepláchneme studenou vodou, scedíme, zalejeme ju čistou vodou a necháme namočenú niekoľko hodín, ideálne celú noc.
- Na olivovom oleji osmažíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak, potom pridáme celú rascu a krátko ju necháme prevoňať. Ďalej pridáme na kúsky nakrájanú hokaido tekvicu, mrkvu a asi 5 minút restujeme.
- Teraz pridáme vopred namočenú pohánku (prípadnú zvyšnú tekutinu ale odstránime), všetko dobre premiešame a restujeme asi 10 minút.
- Napokon všetko zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme 2 PL rajčinovej pasty, curry korenie a na slabom ohni necháme variť, kým sa tekutina neodparí asi tak do ¾ svojho objemu.
- Odskúšame, či sú pohánka a zelenina mäkké, ak áno, odstavíme ich, ak nie, podlejeme ich ešte asi dvomi deci vody a pokračujeme vo varení.
- Uvarené pohánkové curry servírujeme s natvrdo uvarenými prepeličími vajíčkami, posypané čiernym sezamom a ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Na vyladenie chutí je ideálne podávať s dobre vychladeným vínom, ideálne sa hodí Vitis Galéria Veltlínske zelené, neskorý zber . Veltlín je na Slovensku veľmi obľúbená odroda, má krásnu svetlozelenú farbu, osviežujúcu chuť a prenikavú ovocnú až korenistú vôňu.
Dobrú chuť Vám praje Vitis !
Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk
Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na www.najnapoje.sk