Piškótový koláč s plnkou z vaječného koňaku

Ingrediencie na korpus:

  • 6 celých vajec 
  • 6 PL kryštálového cukru 
  • 7 PL polohrubej múky 
  • 4 PL vody 
  • 1 ČL kypriaceho prášku 

Ingrediencie na plnku:

  • 700 ml mlieka 
  • 300 g masla 
  • 150 ml vaječného koňaku 
  • 3 PL kryštálového cukru 
  • 200 g BeBe keksov alebo podobných sušienok 
  • 2 Zlaté klasy alebo vanilkové pudingy 
  • ešte trochu vaječného koňaku na potieranie korpusu 
  • trochu roztopenej čokolády na ozdobenie

 Na doladenie chuti:

  • vegánske víno Vitis Vegan Iršai Oliver

Postup:

Najprv si pripravíme piškótový základ. Celé vajcia dáme do misky, pridáme kryštálový cukor a šľaháme mixérom na najvyšších otáčkach, kým nám nevznikne bledá nadýchaná pena. Do peny potom pridáme preosiatu polohrubú múku spolu s kypriacim práškom. Pomocou gumenej varechy dôkladne zapracujeme múku do vaječného základu. Cesto nalejeme do menšieho plechu (ideálny je plech s rozmermi 25×40 cm), ktorý sme si vytreli maslom a vystlali papierom na pečenie. Uhladíme povrch cesta, potom poklepeme dlaňou zo spodnej strany plechu, aby sme vyklepali von veľké bubliny vzduchu a piškótový základ dáme piecť. Pečieme ho vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-17 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.

Kým sa cesto pečie, z dvoch balení Zlatého klasu, mlieka zmiešaného s vaječným koňakom a kryštálového cukru uvaríme hustý puding. Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť.

Medzitým si v mise mixérom vyšľaháme zmäknuté maslo do krémova. Keď vaječný pudingový krém vychladne, po lyžiciach ho mixérom zašľahaváme do maslového krému.

Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou vaječného koňaku, nanesieme naň pripravenú plnku a uhladíme povrch. Na povrch potom naukladáme vedľa seba BeBe keksíky a koláč dáme stuhnúť do chladničky. Na záver ho ešte môžeme ozdobiť roztopenou čokoládou.

 

Pre správnu harmóniu chutí odporúčame k dezertu aj pohár vínka Vitis Vegan Irsai Oliver.