Odpaľované venčeky

Na cesto:

  • 300 ml tekutiny (pol na pol voda a mlieko)
  • 150 g masla alebo rastlinného tuku (napr.kokosového)
  • 150 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • ¼ ČL soli
  • ½ ČL cukru

Na plnku:

  • 1 vanilkový puding
  • 400 ml mlieka
  • 250 g masla
  • 2-3 PL rumu
  • 4 PL práškového cukru
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Mlieko, vodu, cukor a soľ dáme do kastrólika variť. Keď zmes zovrie, prisypeme do nej hladkú múku a varechou rýchlo miešame, kým sa nám nevytvorí hustá guľa z cesta. Ešte krátko ju za stáleho miešania povaríme a potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta potom po jednom mixérom všľahávame celé vajcia, až docielime krémovú, jemne lepkavú konzistenciu cesta. Cesto naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom nanášame venčeky. Pofŕkame ich vodou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov. Pečieme ich asi 30 minút, kým sú na povrchu aj zospodu upečené do zlatohneda, na dotyk tvrdé a vo vnútri duté a suché. Po dopečení ich necháme vychladnúť.

Na plnku si uvaríme vanilkový puding zo 400 ml mlieka a necháme ho prikrytý fóliou vychladnúť. Vďaka fólii sa na ňom nevytvorí kožka. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do krémova a potom doň po troche pridávame vychladnutý puding striedavo s rumom. Venčeky si prerežeme ostrým nožom vodorovne na dve polovice, na spodnú nanesieme krém a prikryjeme ich vrchnou polovicou. Podávame ich posypané práškovým cukrom.

Rizling vlašský Vitis Galéria s prívlastkom neskorý zber je víno, ktoré sa vo veľkonočnom zhone nestratí. Toto víno charakterizuje svieža vôňa lúčnych kvetov, ktorá pripomína teplé letné dni. Má príjemnú svetlozelenú až zelenožltú farbu s iskrou slnka. Je vhodný ako aperitív k studeným predjedlám, bielym syrom, ľahko upraveným rybám, paštétam a k údeninám.

Slovenské odrodové vína VITIS Galéria vhodné k veľkonočným receptom nájdete na www.najnapoje.sk

 

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk