Minihamburgre

 Prísady na domáce hamburgrové žemle:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml mlieka
  • 60 g masla
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 1 zarovnaná PL kryštálového cukru
  • 1,5 ČL soli
  • 1 vajce na potretie a sezam na posypanie (nemusí byť)

Na dokončenie hamburgerov:

  • 750 g mletého hovädzieho mäsa
  • Majonéza a kečup na potieranie žemlí
  • 3 väčšie rajčiny
  • Hlávkový šalát (napr.kučeravý alebo ľadový)
  • 16 plátkov syra (napr.plátkový tavený alebo cheddar)
  • Prípadne kyslé uhorky nakrájané na plátky, avokádo a pod.
  • Soľ a korenie na dochutenie

Postup:

Do vlažného mlieka rozdrobíme kocku droždia, pridáme cukor, premiešame a necháme na teplom mieste asi 10 minút podkysnúť. Múku premiešame so soľou, pridáme maslo, vajce, kvások a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť do zdvojnásobenia objemu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 rovnakých kúskov, tie vymiesime do guľôčok a prikryté ich necháme podkysnúť rovno na plechu s papierom na pečenie. Potom ich pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme na 220 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda. Upečené žemličky necháme vychladnúť. Mleté hovädzie mäso zľahka posolíme, rozdelíme na 16 rovnakých porcií, tie vyformujeme do guliek a potom ich zaťažením sploštíme do tvaru disku. Na panvici s trochou oleja opekáme mäso z jednej aj druhej strany, kým sa neuzavrie, ale vo vnútri ostane šťavnaté. Žemle rozkrojíme, potrieme majonézou a kečupom a podľa vlastnej chuti skladáme hamburgre s mäsom, syrom, rajčinou, šalátom, uhorkami alebo avokádom. Podávame ešte kým je mäso teplé.

Prívlastkové víno Vitis Galéria Müller Thurgau, kabinetné 2020. Ľahšie, svieže víno s nižším obsahom kyseliniek a s delikátnou muškátovo-ovocnou vôňou, doplnenou arómou grepovej šupky.

Ideálne k sladkovodným aj morským rybám v jemných omáčkach, k pečenej hydine, cestovinám, zeleninovým šalátom a k studeným predjedlám.

 

Dobrú chuť vám praje Vitis!

Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na www.najnapoje.sk

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk