Mini pizze

Prísady na cesto:

  • 500 g semolinovej múky 
  • 300 ml vlažnej vody 
  • ½ kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného) 
  • 1 PL olivového oleja 
  • 1 ČL kryštálového cukru 
  • 1-2 ČL soli 

Na obloženie:

  • 300 ml hustejšieho paradajkového pretlaku  
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • Bylinky (oregano, bazalka – najlepšie čerstvo nasekané) 
  • Soľ a mleté čierne korenie na dochutenie 
  • Mozzarella 
  • Šunka, salám, slanina, kukurica a pod. 

Postup:

  1. V mise zmiešame múku a soľ. Do vlažnej vody nasypeme cukor, pridáme droždie a zamiešame, kým sa obe prísady nerozpustia. 
  2. Vodu a olej vlejeme do múky a miesením vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté fóliou nakysnúť na dvojnásobok objemu. 
  3. Medzitým si pripravíme paradajkový základ. Do pretlaku pridáme roztlačený cesnak, nasekané bylinky a dochutíme ho soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Omáčku môžeme premiešať ponorným mixérom, aby sa rovnomerne rozvrstvili jednotlivé chute.  Mozzarellu nakrájame na plátky a pripravíme si ďalšie suroviny na obloženie, napríklad salám, šunku, slaninu, zeleninu a pod.  
  4. Rúru aj s plechom necháme rozohriať na vysokú teplotu, ideálne 230-240 stupňov v teplovzdušnom režime (vrtuľa). 
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnako veľké kúsky o veľkosti asi golfovej loptičky, premiesime ich, vytvarujeme bochníčky a pod fóliou ich necháme ešte asi 20 minút podkysnúť. Potom ich pomúčime a dlaňami vytvarujeme na okrúhle pizze s priemerom asi 10-12 cm. Poukladáme ich na podnos (napr. dosku) s papierom na pečenie, nanesieme na ne paradajkovú omáčku, obloženie podľa chute a dáme ich  
  6. Podkysnuté bochníky cesta rozvaľkáme na obdĺžnik, ten prenesieme napier na pečenie a položíme ho na kuchynskú doštičku, aby sa nám potom cesto dobre prenášalo do rúry.  
  7. Rúru, do ktorej sme vložili prázdny plech, rozohrejeme na 250 stupňov. 
  8. Cesto na povrchu potrieme kyslou smotanou alebo rajčinovým pretlakom, posypeme nakrájanou cibuľkou, slaninou alebo šunkou, salámou, párkom…atď., posypeme bylinkami, korením a pod. Mini pizze potom opatrne aj s papierom na pečenie prenesieme na rozhorúčený plech a pečieme ich asi 10 minút, kým sú okraje cesta upečené do zlatohneda a pizza je aj zospodu upečená.  

Recepty a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk