Mini pizze

Prísady na cesto:
- 500 g semolinovej múky
- 300 ml vlažnej vody
- ½ kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1-2 ČL soli
Na obloženie:
- 300 ml hustejšieho paradajkového pretlaku
- 2 strúčiky cesnaku
- Bylinky (oregano, bazalka – najlepšie čerstvo nasekané)
- Soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
- Mozzarella
- Šunka, salám, slanina, kukurica a pod.
Postup:
- V mise zmiešame múku a soľ. Do vlažnej vody nasypeme cukor, pridáme droždie a zamiešame, kým sa obe prísady nerozpustia.
- Vodu a olej vlejeme do múky a miesením vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté fóliou nakysnúť na dvojnásobok objemu.
- Medzitým si pripravíme paradajkový základ. Do pretlaku pridáme roztlačený cesnak, nasekané bylinky a dochutíme ho soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Omáčku môžeme premiešať ponorným mixérom, aby sa rovnomerne rozvrstvili jednotlivé chute. Mozzarellu nakrájame na plátky a pripravíme si ďalšie suroviny na obloženie, napríklad salám, šunku, slaninu, zeleninu a pod.
- Rúru aj s plechom necháme rozohriať na vysokú teplotu, ideálne 230-240 stupňov v teplovzdušnom režime (vrtuľa).
- Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnako veľké kúsky o veľkosti asi golfovej loptičky, premiesime ich, vytvarujeme bochníčky a pod fóliou ich necháme ešte asi 20 minút podkysnúť. Potom ich pomúčime a dlaňami vytvarujeme na okrúhle pizze s priemerom asi 10-12 cm. Poukladáme ich na podnos (napr. dosku) s papierom na pečenie, nanesieme na ne paradajkovú omáčku, obloženie podľa chute a dáme ich
- Podkysnuté bochníky cesta rozvaľkáme na obdĺžnik, ten prenesieme napier na pečenie a položíme ho na kuchynskú doštičku, aby sa nám potom cesto dobre prenášalo do rúry.
- Rúru, do ktorej sme vložili prázdny plech, rozohrejeme na 250 stupňov.
- Cesto na povrchu potrieme kyslou smotanou alebo rajčinovým pretlakom, posypeme nakrájanou cibuľkou, slaninou alebo šunkou, salámou, párkom…atď., posypeme bylinkami, korením a pod. Mini pizze potom opatrne aj s papierom na pečenie prenesieme na rozhorúčený plech a pečieme ich asi 10 minút, kým sú okraje cesta upečené do zlatohneda a pizza je aj zospodu upečená.
Recepty a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk
Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk