Mäsové guľky s tarhoňou, gréckym jogurtom a bylinkami

Na mäsové guľky potrebujeme:

  • 800 g mletého morčacieho mäsa (najlepšie z horného vykosteného stehna)
  • 1 šálka uvarenej vychladnutej ryže (sálka s objemom asi 200 ml)
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL harissy (alebo ju môžeme nahradiť pikantnou mletou červenou paprikou)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej rasce
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • Za hrsť nasekaného koriandru
  • Za hrsť nasekaného kôpru
  • Olivový olej na opekanie

Na jogurtovú omáčku potrebujeme:

  • 250 g bieleho gréckeho jogurtu
  • Kôra z polovice citróna
  • 2 PL olivového oleja
  • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Príloha:

  • 1 balenie cestovín – tarhone
  • Vitis Galéria Rizling Rýnsky neskorý zber 2020

 

  1. Skôr, ako začneme pracovať, pripravíme si plech s papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 200 stupňov. Na olivovom oleji osmažíme v panvici nadrobno naskeanú cibuľku do sklovita. Pridáme roztlačený cesnak, rascu, zázvor a spolu asi 2-3 minúty smažíme.
  2. Potom túto zmes preložíme do väčšej misy. Primiešame k nej uvarenú vychladnutú ryžu, koriander a kôpor, harissu a napokon aj mleté morčacie mäso. Všetko riadne premiešame do homogénnej zmesi a dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  3. Naolejovanými rukami vyrobíme z mäsovej zmesi guľky veľké asi ako golfové loptičky. Poukladáme ich na pripravený plech a pečieme asi 18 minút, kým už v strede nie sú ružové, ale prepečené.
  4. Na jogurtovú omáčku premiešame uvedené prísady a dochutíme ich soľou.
  5. Cestoviny – tarhoňu najprv na troche oleja opražíme, kým sa nezačne sfarbovať do zlatohneda, potom ju zalejeme vriacou vodou, pridáme soľ a varíme podľa návodu na obale. Po dovarení ju scedíme.
  6. Mäsové guľky podávame s tarhoňou, jogurtovou omáčkou, posypané zvyškom nasekaných bylín.

Výnimočné prívlastkové víno Vitis Galéria Rizling Rýnsky neskorý zber je tým pravým doplnením k výnimočnej chuti receptu. Toto víno žltozelenej farby, so sviežou arómou, s tónmi lipového kvetu sa skvele hodí k tejto mäsovo-cestovinovej pochúťke. Korenistá chuť  vína so stopami grepu, ananásu, limetkovej kôry a vanilky ladí s jarnou atmosférou. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.

 

Recepty a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk