Mäsové guľky s tarhoňou, gréckym jogurtom a bylinkami

Na mäsové guľky potrebujeme:
- 800 g mletého morčacieho mäsa (najlepšie z horného vykosteného stehna)
- 1 šálka uvarenej vychladnutej ryže (sálka s objemom asi 200 ml)
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 ČL harissy (alebo ju môžeme nahradiť pikantnou mletou červenou paprikou)
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletej rasce
- ½ ČL mletého zázvoru
- Za hrsť nasekaného koriandru
- Za hrsť nasekaného kôpru
- Olivový olej na opekanie
Na jogurtovú omáčku potrebujeme:
- 250 g bieleho gréckeho jogurtu
- Kôra z polovice citróna
- 2 PL olivového oleja
- Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Príloha:
- 1 balenie cestovín – tarhone
- Vitis Galéria Rizling Rýnsky neskorý zber 2020
- Skôr, ako začneme pracovať, pripravíme si plech s papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 200 stupňov. Na olivovom oleji osmažíme v panvici nadrobno naskeanú cibuľku do sklovita. Pridáme roztlačený cesnak, rascu, zázvor a spolu asi 2-3 minúty smažíme.
- Potom túto zmes preložíme do väčšej misy. Primiešame k nej uvarenú vychladnutú ryžu, koriander a kôpor, harissu a napokon aj mleté morčacie mäso. Všetko riadne premiešame do homogénnej zmesi a dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- Naolejovanými rukami vyrobíme z mäsovej zmesi guľky veľké asi ako golfové loptičky. Poukladáme ich na pripravený plech a pečieme asi 18 minút, kým už v strede nie sú ružové, ale prepečené.
- Na jogurtovú omáčku premiešame uvedené prísady a dochutíme ich soľou.
- Cestoviny – tarhoňu najprv na troche oleja opražíme, kým sa nezačne sfarbovať do zlatohneda, potom ju zalejeme vriacou vodou, pridáme soľ a varíme podľa návodu na obale. Po dovarení ju scedíme.
- Mäsové guľky podávame s tarhoňou, jogurtovou omáčkou, posypané zvyškom nasekaných bylín.
Výnimočné prívlastkové víno Vitis Galéria Rizling Rýnsky neskorý zber je tým pravým doplnením k výnimočnej chuti receptu. Toto víno žltozelenej farby, so sviežou arómou, s tónmi lipového kvetu sa skvele hodí k tejto mäsovo-cestovinovej pochúťke. Korenistá chuť vína so stopami grepu, ananásu, limetkovej kôry a vanilky ladí s jarnou atmosférou. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.
Recepty a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk
Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk