Losos v cestíčku a zelený šalát

Potrebujeme

400 – 500 g lososa
1 balenie lístkového cesta
Soľ, čierne mleté korenie, korenie na ryby
Vajíčko na potieranie, sezam na posypanie
Na šalát: 2 hrste zelených fazuľových luskov, zopár listov ľadového šalátu, 10 veľkých zelených olív bez kôstky, trochu citrónovej šťavy, 2 PL olivového oleja, soľ, trochu oregana a trochu tymiánu (môžu byť aj sušené)

Postup

Lososa umyjeme a naporcujeme na 3-4 rovnako veľké kúsky. Osušíme ich papierovou kuchynskou utierkou. Posolíme, okoreníme, posypeme korením na ryby. Plát lístkového cesta rozdelíme na rovnaký počet kúskov ako máme lososa. Kúsky lososa zabalíme do cesta, okraje cesta dobre popritláčame vidličkou a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semiačkami. Vložíme do rozohriatej rúry na 200 stupňov piecť na 20-25 minút, kým sa cesto začne pekne farbiť do zlatohneda.

Na šalát si krátko povaríme v osolenej vode očistené zelené fazuľkové lúsky a potom ich necháme odkvapkať a vychladnúť. Šalátové lístky natrháme na kúsky, olivy nakrájame na krúžky. Zeleninu dáme do misy, pridáme citrónovú šťavu, ocot, soľ bylinky a šalát dochutíme soľou.

Lososa podávame so zeleným šalátom a so správne vychladeným bielym vínkom. Ideálnym spoločníkom k rybe je osvedčená odroda Veltlínske zelené, z kolekcie slovenských odrodových vín Vitis Galéria. Táto pôvodná odroda vína pochádza z Dolného Rakúska a vznikla samovoľným krížením odrôd Tramín a St. Georgen. Na Slovensku patrí k najrozšírenejším odrodám s dlhou tradíciou pestovania. Kvalitu signalizuje žltozelená farba sýtejšieho odtieňa, ovocný buket a svieža, medovinová, horko-mandľová chuť.

Dobrú chuť Vám praje Vitis!

Recept a foto: @SistersBakery.sk