Kura na bielom víne

Potrebujeme: 

  • 10 ks horných kuracích stehien aj s kosťou a kožou 
  • 100 g prerastenej slaniny 
  • 1 väčšia cibuľa 
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • Trochu olivového oleja 
  • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie 
  • 400 ml bieleho vína Müller Thurgau  Vitis Galéria  kabinetné 
  • 250 ml smotany na varenie 
  • 250 g hnedých šampiňónov 
  • 1 PL paradajkového koncentrátu (alebo 2-3 PL pretlaku) 
  • Petržlenová vňať na dozdobenie 

Postup

  1. Na troche olivového oleja opečieme na kúsky nakrájanú slaninu. Potom ju vyberieme z panvice a dáme do misky.
  2. Na slaninovom výpeku opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa takmer hotová, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a ešte asi minútu opekáme. Cibuľu a cesnak, rovnako ako slaninu vyberieme do misky.
  3. Do panvice pridáme trochu oleja a opekáme na ňom očistené, na štvrťky nakrájané šampiňóny asi 5 minút. Potom ich vyberieme na misku.
  4. Na tej istej panvici teraz prudko opekáme kuracie kúsky, ktoré sme umyli, osušili, dobre posolili z oboch strán a nakorenili čerstvo mletým čiernym korením. Kladieme ich kožkou nadol na dno dobre rozpálenej panvice a necháme opiecť, kým sa koža nespečie do zlatohneda a chrumkava. Potom mäso otočíme a krátko opečieme aj z druhej strany.
  5. Do panvice potom pridáme slaninu, cibuľku s cesnakom a šampiňóny, ktoré sme si odložili bokom a všetko zalejeme bielym vínom. Prikryté pokrievkou varíme na stredne silnom ohni asi 35 minút.
  6. Po 35 minútach prilejeme smotanu na varenie, premiešame a necháme ešte asi 10 minút prevariť a zredukovať.
  7. Napokon pridáme paradajkový koncentrát a rozmiešame ho v šťave.

Podávame s čerstvou bagetkou (alebo s cestovinou), posypané petržlenovou vňaťou a s pohárom dobre vychladeného bieleho vína Müller Thurgau  Vitis Galéria s prívlastkom kabinetné. Ľahké, svieže víno s nižším obsahom kyseliniek a s delikátnou muškátovo-ovocnou vôňou, doplnenou arómou grepovej šupky. Ideálne k hydine a rybám v jemných omáčkach, alebo k cestovinám, zeleninovým šalátom a k studeným predjedlám. 

Dobrú chuť Vám praje Vitis !  

 

Recepty a foto pripravila foodblogerka  Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

 Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk