Kura na bielom víne

Potrebujeme:
- 10 ks horných kuracích stehien aj s kosťou a kožou
- 100 g prerastenej slaniny
- 1 väčšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- Trochu olivového oleja
- Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 400 ml bieleho vína Müller Thurgau Vitis Galéria kabinetné
- 250 ml smotany na varenie
- 250 g hnedých šampiňónov
- 1 PL paradajkového koncentrátu (alebo 2-3 PL pretlaku)
- Petržlenová vňať na dozdobenie
Postup
- Na troche olivového oleja opečieme na kúsky nakrájanú slaninu. Potom ju vyberieme z panvice a dáme do misky.
- Na slaninovom výpeku opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa takmer hotová, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a ešte asi minútu opekáme. Cibuľu a cesnak, rovnako ako slaninu vyberieme do misky.
- Do panvice pridáme trochu oleja a opekáme na ňom očistené, na štvrťky nakrájané šampiňóny asi 5 minút. Potom ich vyberieme na misku.
- Na tej istej panvici teraz prudko opekáme kuracie kúsky, ktoré sme umyli, osušili, dobre posolili z oboch strán a nakorenili čerstvo mletým čiernym korením. Kladieme ich kožkou nadol na dno dobre rozpálenej panvice a necháme opiecť, kým sa koža nespečie do zlatohneda a chrumkava. Potom mäso otočíme a krátko opečieme aj z druhej strany.
- Do panvice potom pridáme slaninu, cibuľku s cesnakom a šampiňóny, ktoré sme si odložili bokom a všetko zalejeme bielym vínom. Prikryté pokrievkou varíme na stredne silnom ohni asi 35 minút.
- Po 35 minútach prilejeme smotanu na varenie, premiešame a necháme ešte asi 10 minút prevariť a zredukovať.
- Napokon pridáme paradajkový koncentrát a rozmiešame ho v šťave.
Podávame s čerstvou bagetkou (alebo s cestovinou), posypané petržlenovou vňaťou a s pohárom dobre vychladeného bieleho vína Müller Thurgau Vitis Galéria s prívlastkom kabinetné. Ľahké, svieže víno s nižším obsahom kyseliniek a s delikátnou muškátovo-ovocnou vôňou, doplnenou arómou grepovej šupky. Ideálne k hydine a rybám v jemných omáčkach, alebo k cestovinám, zeleninovým šalátom a k studeným predjedlám.
Dobrú chuť Vám praje Vitis !
Recepty a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk
Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk