Jedno cesto, tri recepty a tri vína

Na cesto potrebujeme:

  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 250 g hladkej ražnej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 150 g medu
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL strúhanej citrónovej kôry
  • 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry
  • 1 PL perníkového korenia (alebo zmesi mletej škorice, klinčekov, anízu, zázvoru, nového korenia a pod.)

Ešte budeme potrebovať:

  • Vajíčko na potieranie
  • Cukrovú polevu na ozdobenie (150 g práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy), prípadne cukrové farebné ozdôbky
  • Oriešky alebo mandle na ozdobenie
  • Slivkový lekvár na plnku
  • 100 g horkej čokolády a lyžicu oleja na polevu

Postup:

Med, maslo a cukor dáme do kastrólika a na slabom ohni ich zahrievame, až kým sa všetky prísady neroztopia a nespoja. Necháme vychladnúť do vlažna. Obe múky, perníkové korenie, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a kakao preosejeme do väčšej misy. Pridáme citrónovú a pomarančovú kôru a premiešame. Na múčnu zmes nalejeme vychladnutý med s maslom a cukrom, pridáme vajcia a všetko spolu vymiesime do hladkého kompaktného cesta. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho cez noc odležať v chladničke.

Na druhý deň cesto rozdelíme na 3 časti.

 

Klasické vykrajované perníčky

Jednu časť rovaľkáme na ľahko pomúčenom plechu a vykrajujeme formičkami rôzne tvary. Do stredu každého môžeme dať napríklad mandľu alebo oriešok. Dáme ich na plech s papierom na pečenie a upečieme vo vorped vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Pečieme ich max.10 minút. Hneď po dopečení ich ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ich na mriežke vychladnúť.

 

Perníkové bochníčky

Druhú časť cesta vyšúľame do valčeka, ten nakrájame asi na centimetrové kúsky a z každého kúska vyvaľkáme guľku. Guľky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme ich vo vpred vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Pečieme ich 10-11 minút. Kým sa perníkové bochníčky pečú, vymiešame si cukrovú polevu. Do misky preosejeme práškový cukor, pridáme lyžicu-dve citrónovej šťavy a varechou riadne vymiešame, aby nám vznikla hustejšia (resp.polotekutá) zmes. Do nej potom namáčame ešte teplé perníkové bochníčky, prípadne ich posypeme cukrovými ozdôbkami a necháme ich na mriežke úplne zaschnúť.

 

Plnené perníky

Tretiu časť cesta vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na tenký plát. Plát cesta potom nakrájame na tri rovnaké pruhy cesta (o šírke asi 8 cm) a upečieme ich vo vopred rozohriatej rúre, ako prvé perníčky. Upečené pláty cesta potom potrieme slivkovým lekvárom (ktorý sme zahriali a pre vylepšenie chuti doň môžeme pridať 3-4 PL červeného vína). Povrch rezu polejeme roztopenou a s olejom rozmiešanou horkou čokoládou a necháme zaschnúť. Podávame naporcované na rezy.

 

K vianočným jedlám, šalátu, šunke, rybe sa hodia biele vína s kyselinkami. Červené vína sú výraznejšie a hodia sa dobre práve k dezertom, ideálne k čokoládovým, ovocným či k perníkovým. K našim trom chutným perníčkovým receptom sa skvele hodia tri, u Slovákov najobľúbenejšie slovenské odrody červeného vína Vitis Galéria.  Svätovavrinecké s vôňou sliviek a čokolády, slovenská odroda Dunaj s príjemnou chuťovou plnosťou a Alibernet, chuťovo robustné o s dlhou dochuťou.

 

Prajeme vám šťastné a veselé Vienoce a dobrú chuť so skvelými dezertami a vínom Vitis! 

Recepty a foto pripravila foodblogerka  Miška Smolová @michaelasistersbakerysk