Jarné pečené kura

Potrebujeme

  • 1 kurča,
  • 250 ml acidofilného mlieka,
  • soľ,
  • 1 ČL sušeného cesnaku (alebo sušeného medvedieho cesnaku),
  • 2 kg malých zemiačikov,
  • dve hrste mrazeného hrášku,
  • hrsť zelenej luskovej fazuľky (čerstvej alebo mrazenej),
  • 1 citrón

Postup

Kurča si pripravíme deň vopred, vopred umyjeme, odstránime chrbtovú kosť, kura nasolíme a dáme do väčšieho igelitového sáčku, prilejeme acidofilné mlieko, sušený cesnak, dobre uzavrieme a necháme v chladničke marinovať do nasled. dňa. Marinované kuriatko vložíme do väčšieho pekáča tak, aby sa pekne rozprestrelo a dáme ho piecť na 180 stupňov. Asi po pol hodine plech opatrne vyberieme z rúry, pridáme na polky nakrájané osušené zemiaky, na ne položíme kura, popicháme ho vidličkou, pridáme na kolieska nakrájaný citrón a pečieme spolu so zemiakmi ďalej asi 35-45 minút. Ku koncu času pečenia si zelené lúskové fazuľky krátko oblanšírujeme v osolenej vode (ponoríme ich asi na minútu-dve do vriacej osolenej vody), pridáme hrášok, po minúte zeleninu scedíme a necháme odkvapkať. Medzitým sa nám kura so zemiakmi postupne dopeká. Asi 5 minút pred dopečením pridáme hrášok a fazuľky, ešte 5 minút pečieme. Vychutnajte si ho s dobrým bielym vínom, odporúčame Silvánske zelené, neskorý zber z radu Vitis Poézia. Jemná vôňa citrónovej trávy v harmónii s ľahkými tónmi lipy nás doslova nadchne. V chuti veľmi plné víno s jemnou korenistou dochuťou, ktoré sa hodí aj k veľkonočným šalátom a rezňom.