Jahodový cheesecake

Na krustu potrebujeme:
- 200 g maslových sušienok
- 80 g roztopeného masla
Na plnku potrebujeme:
- 500 g jemného krémového tvarohu
- 300 g čerstvého krémového syra (napr. Philadelphia)
- 200 kryštálového cukru
- 2 celé vajcia
- 2 žĺtky
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 1 PL kyslej smotany
- Zrnká z 1 vanilkového lusku alebo 1 ČL mletej vanilky
Na polevu potrebujeme:
- 250 g jahôd (čerstvých alebo mrazených)
- 100 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor alebo ½ ČL mletej vanilky
- 1 PL kukuričného škrobu
- Zopár čerstvých jahôd na ozdobenie
Postup:
- Táto dávka vystačí na cheesecake s priemerom 20 cm. Najprv rozmelieme maslové sušienky na strúhanku (buď v kuchynskom procesore, alebo ich roztlčieme valčekom). Maslo roztopíme a potom ho zmiešame so sušienkovou strúhankou. Lyžicou zmes riadne premiešame, až kým sa nezačne hmota spájať a lepiť dokopy.
- Na dno formy na tortu s priemerom 20 cm dáme papier na pečenie, naň nasypeme pripravenú zmes na krustu a riadne ju na dne formy utlačíme. Takto pripravenú ju dáme piecť do vopred rozohriatej rúry na 150 stupňov asi na 15 minút. Po dopečení ju necháme úplne vychladnúť.
- Na plnku vymiešame v mise dohladka tvaroh, krémový syr, kyslú smotanu a vanilku. Pridáme cukor a citrónovú šťavu a riadne ich vmiešame do tvarohovej zmesi. Ďalej pridáme žĺtky a následne celé vajcia a šľahačom ich zašľaháme, až nám vznikne hladký krém. Tento krém nalejeme do predpečenej a vychladnutej krusty.
- Rúru rozohrejeme na 250 stupňov. Akonáhle dosiahne túto teplotu, vložíme do nej formu s pripraveným cheesecakom a pečieme ho na tejto vysokej teplote 10 minút. Po 10 minútach teplotu stiahneme na 110 stupňov a cheesecake pečieme ďalších 60 minút. Napokon znížime teplotu na 100 stupňov a koláč dopekáme ešte pol hodinu.
- Upečený cheesecake vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť. Medzitým si pripravíme jahodovú polevu. Čerstvé jahody očistíme a nakrájame na kúsky (ak používame mrazené, rovno ich dáme do hrnca). Pridáme cukor a vanilku a na strednom ohni ovocnú zmes za občasného miešania varíme, kým jahody nezmäknú a nevytvorí sa kašovitá konzistencia pripomínajúca džem.
- V 3-4 lyžiciach vody rozmiešame kukuričný škrob a vlejeme ho do variacich sa jahôd. Asi pol minúty povaríme, kým nevznikne pudingová konzistencia a potom jahodovú polevu odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Hotový cheesecake pred podávaním polejeme pripravenou jahodovou polevou a ozdobíme čerstvými jahodami. Výborne chutí s pohárom dobre vychladeného rosé od Vitisu.
Recepty a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk
Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na našom webe: www.najnapoje.sk