Jablkový tart

Čakáte návštevu? Máme pre Vás tip na rýchly a chutný recept, v kombinácii kvalitným vínom.
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 140 g masla alebo rastlinného tuku
- 1 PL práškového cukru
- 3 PL studenej vody
Na plnku:
- 250 ml mlieka
- 4 PL kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- 2-3 väčšie jablká
- trstinový cukor na posypanie
Postup:
Z prísad na cesto ručne vymiesime rýchlo cesto. Nemusí byť hladké, stačí, ak sa len prepoja všetky suroviny. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenko a vložíme ho do formy na tart. Cesto jemne pritlačíme na dno formy, po bokoch formy a zarovnáme prečnievajúce okraje. Takto pripravenú formu s cestom vložíme do chladničky na pol hodinu odpočívať.
Odpočinuté cesto popicháme na dne vidličkou, na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme napríklad ryžou. Dáme piecť (tomuto spôsobu sa povie pečenie naslepo) na 180 stupov na 15 minút. Po 15 mintach odstránime ryžu a papier na pečenie (ryžu nevyhadzujeme, dá sa pokojne použiť nabudúce na varenie) a cesto ešte dopekáme ďalších 15 minút. Medzitým si pripravíme plnku. Mlieko dáme variť. Cukor, vanilkový cukor a žĺtky dobre vymiešame (napr. metličkou). Keď mlieko zovrie, vlejeme ho na žĺtkovú zmes, premiešame a spolu vrátime na oheň krátko povariť, až kým krém nezačne hustnúť. Potom ho hneď odstavíme a necháme krátko vychladnúť. Občas ho premiešame, aby sa na povrchu nespravila kôrka. Jablká zbavíme jaderníkov a nakrájame alebo nastrúhame ich na plátky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou (alebo ich môžeme na krátko ponoriť do vriacej vody, vybrať a nechať osušiť).
Vychladnutý krém nanesieme na predpečenú tartovú krustu, naň poukladáme nahusto nakrájané jablkové plátky a dáme piecť na 180 supňov asi na 25 minút. Potom koláč posypeme trstinovým cukrom a necháme ešte asi 10 minút zapiecť – skaramelizovať.
Náš TIP: Rulandské šedé Vitis Poézia, ročník 2017 neskorý zber. Je to ozajstný skvost medzi bielymi vínami, mimoriadne populárne, vyhľadávané labužníkmi pre nevšedný pôžitok z jeho konzumácie. Chuť vína je komplexná, s výraznou štruktúrou šťavnatých kyselín, s dlhou dochuťou a celkovo elegantnou noblesou. Je to víno pre slávnostné príležitosti.
Autorka receptu a foto: www.SistersBakery.sk