Glazované bravčové karé s pečenou zeleninou

Prísady:

  • Asi 1-1,5 kg bravčového karé bez kosti, v celku
  • Pol kila mrkvy
  • 3 petržleny
  • 2 menšie batáty
  • olivový olej
  • asi 100 g hnedého trstinového cukru
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 3-4 PL dijonskej horčice
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  • Očistenú mrkvu, petržlen a batáty nakrájame pozdĺžne na stredne hrubé plátky. Dáme ich do misky a premiešame ich s 2 PL olivového oleja.
  • Bravčové karé sprudka opečieme z každej strany na dobre rozpálenej panvici na troške olivového oleja. Mäso sa tak uzavrie a udrží si viac šťavy.
  • Potom ho dáme do stredu väčšieho pekáča, tukovou vrstvou na spodok. Okolo neho poukladáme mrkvu, petržlen a batáty.
  • Karé a zeleninu dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  • Povrch mäsa potrieme 3 PL dijonskej horčice. Do horčicovej vrstvy vtlačíme asi 2/3 hnedého trstinového cukru.
  • Takto pripravené mäso so zeleninou vložíme do rozohriatej rúry a pečieme na 180 stupňoch 30 minút. Potom plech vyberieme z rúry a posypeme zeleninu zvyškom cukru.
  • Pekáč vrátime do rúry a mäso pečieme ďalších 20-30 minút, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne asi 65 stupňov (meriame zapichovacím kuchárskym teplomerom).
  • Pekáč vyberieme z rúry von a mäso aj zeleninu v ňom necháme ešte 10 minút odpočívať. Mäso sa ešte dopeká, preto ho počas tejto doby nenarezávame.
  • Pečené karé servírujeme so zeleninou a vetvičkami čerstvej petržlenovej vňate. Podávame k nemu Frankovku modrú z rady Galéria od Vitis.