Frikadelky s uhorkovým šalátom
- 500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
- 2 ČL dižónskej horčice
- 2 toastové chlebíky bez kôrky
- 1 vajce
- Mleté čierne korenie
- Soľ
- 1 PL masla
- 2 jarné cibuľky
- Trochu olivového oleja na osmaženie
Na šalát:
- 1 väčšia šalátová uhorka
- 200 g gréckeho bieleho jogurtu
- 2 jarné cibuľky
- Trochu olivového oleja
- Za hrsť kôpru
- Za hrsť petržlenovej vňaťky
- Soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Na masle zľahka osmažíme nakrájanú jarnú cibuľku, pridáme ju k mäsku a ostatným prísadám, dobre premiešame a vytvarujeme guľky (zo zmesi ich vyjde asi 12 ks). Sploštíme ich a na olivovom oleji z oboch strán prudko a krátko opražíme.
Frikadelky potom vložíme na plech alebo do ohňovzdornej misy, vložme do rúry a necháme dôjsť pri 130 stupňoch približne 10 minút.
Medzitým ošúpeme uhorku a nakrájame ju na väčšie kocky. Na olivovom oleji opražíme cibuľku a pridáme k nej uhorky a asi dve minútky spolu s cibuľkou orestujeme. Vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť. Pridáme jogurt, nasekané bylinky, dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
Frikadelky podávame spolu so šalátom a vychutnať môžeme spolu s dúškom kvalitného slovenského vína Frankovka modrá z kolekcie Vitis Galéria. Toto víno má granátovú až tmavo-rubínovú farbu, charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí a jemnú čokoládovo-škoricovú vôňu, ktorá jemne doladí chuť práve k bravčovému či hovädziemu mäsu.
Dobrú chuť Vám praje Vitis ! www.vitis.sk
Recept a foto: @SistersBakery.sk