Frikadelky s uhorkovým šalátom

 

  • 500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
  • 2 ČL dižónskej horčice
  • 2 toastové chlebíky bez kôrky
  • 1 vajce
  • Mleté čierne korenie
  • Soľ
  • 1 PL masla
  • 2 jarné cibuľky
  • Trochu olivového oleja na osmaženie

Na šalát:

  • 1 väčšia šalátová uhorka
  • 200 g gréckeho bieleho jogurtu
  • 2 jarné cibuľky
  • Trochu olivového oleja
  • Za hrsť kôpru
  • Za hrsť petržlenovej vňaťky
  • Soľ a mleté čierne korenie na dochutenie

Na masle zľahka osmažíme nakrájanú jarnú cibuľku, pridáme ju k mäsku a ostatným prísadám, dobre premiešame a vytvarujeme guľky (zo zmesi ich vyjde asi 12 ks). Sploštíme ich a na olivovom oleji z oboch strán prudko a krátko opražíme.

Frikadelky potom vložíme na plech alebo do ohňovzdornej misy, vložme do rúry a necháme dôjsť pri 130 stupňoch približne 10 minút.

Medzitým ošúpeme uhorku a nakrájame ju na väčšie kocky. Na olivovom oleji opražíme cibuľku a pridáme k nej uhorky a asi dve minútky spolu s cibuľkou orestujeme. Vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť. Pridáme jogurt, nasekané bylinky, dochutíme soľou a čiernym mletým korením.

Frikadelky podávame spolu so šalátom a vychutnať môžeme spolu s dúškom kvalitného slovenského vína Frankovka modrá z kolekcie Vitis Galéria. Toto víno má granátovú až tmavo-rubínovú farbu, charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí a jemnú čokoládovo-škoricovú vôňu, ktorá jemne doladí chuť práve k bravčovému či hovädziemu mäsu.

Dobrú chuť Vám praje Vitis !  www.vitis.sk

Recept a foto: @SistersBakery.sk