Francúzske bagety s kuracou paštétou

Ingrediencie na 350 g paštéty

  • 300 g očistenej kuracej pečienky
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g masla
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL brandy
  • 20 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL čerstvého tymiánu
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

  1. Kuracie pečienky očistíme (zbavíme všetkých maličkých šliach) a pokrájame na rovnaké väčšie pásiky. Odložíme stranou.
  2. Na panvici zohrejeme 20 g masla s olivovým olejom, pridáme na drobno nasekanú cibuľu a opražíme na miernom ohni do zmäknutia. Keď je cibuľka hotová, zvýšime teplotu, pridáme pečienky a sprudka opekáme asi minútu, aby sa pečienka zatiahla zo všetkých strán (v strede môžu pečienky zostať jemne ružové). Následne znížime teplotu, pridáme na drobno nasekaný cesnak, mleté čierne korenie a čerstvý tymián. Chvíľku opekáme, aby nám cesnak zmäkol. Pridáme dve lyžice brandy a varíme, kým sa alkohol nevyparí.
  3. Ešte teplé pečienky dáme do mixéra, pridáme k nim 80 g zmäknutého masla a rozmixujeme na hladkú zmes. Pridáme smotanu a jednu lyžičku soli a opäť mixujeme do hladka. Podľa chuti ešte okoreníme soľou a čiernym korením.
  4. Hotovú paštétu prelejeme do pohárikov, po vychladnutí uzatvoríme a odložíme na dve hodiny do chladničky.
  5. Paštétu podávame s ugrilovanými francúzskymi bagetami, syrom a dobrým červeným vínom. Dobrú chuť!

Recept pripravil: Lenivá kuchárka