Domáca pečeňová paštéta

Na prípravu paštéty potrebujeme: 

  • 500 g kuracích pečení
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 100 ml šľahačky
  • 150 ml bieleho vína
  • Zmes korení a byliniek (my sme dali 1 zarovnanú ČL zeleného korenia, 1 guličku nového korenia a 1 kopcovitú ČL majoránky a všetko sme spolu v mažiari roztlačili)
  • 2 ČL soli
  • 200 g masla
  • trochu oleja na panvicu

Kuracie pečene roztlačíme ostrou hranou noža a odstránime z nich žilky alebo mastné kúsky. Na panvici na troche oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku až do sklovita, potom pridáme pripravené pečene a na silnejšom ohni orestujeme. Potom pridáme biele víno a krátko povaríme. Ďalej pridáme zmes korení a byliniek, soľ a prikrté pokrievkou varíme asi 10-15 minút, až kým sa väčšina tekutiny odparí. Takto pripravené pečene dáme do vyššej nádoby, pridáme šľahačku a ponorným mixérom ich rozmixujeme. Pridáme ešte na kocky nakrájané zmäknuté maslo a vymixujeme do hladka. Paštétu nalejeme do skleneného pohára alebo misky a necháme v chladničke, ideálne cez noc, stuhnúť a vyzrieť. Podávame s čerstvým pečivom alebo chlebom a správne vychladeným vínom.

Pohár vína do paštéty vyladí jej chuť a dúšok vína pri ochutnaní  umocní gurmánsky zážitok.  Vitis Galéria Muller Thurgau s prívlastkom kabinetné  je kvalitné slovenské víno. Je ľahšie, svieže, s nižším obsahom kyseliniek a s delikátnou muškátovo-ovocnou vôňou, doplnenou arómou grepovej šupky.  Ideálne sa hodí  nielen k pečeňovej paštéte, ale aj  k sladkovodným aj morským rybám v jemných omáčkach, k pečenej hydine, cestovinám, zeleninovým šalátom a k studeným predjedlám.

Dobrú chuť Vám praje Vitis !

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @michaelasistersbakerysk

Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na   www.najnapoje.sk