Čokoládovo malinové tartaletky

Potrebujeme

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 140 g masla alebo rastlinného tuku
  • 70 g práškového cukru
  • 1 kopcovitá PL kakaa
  • 1 vajíčko

Na čokoládovú plnku:

  • 150 g horkej čokolády
  • 200 ml šľahačkovej smotany

Na malinovú plnku:

  • 100 g mascarpone
  • 50 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL lyofilizovaných malín
  • 1 PL cukru
  • pár čerstvých malín na ozdobenie

Postup

Najprv premiešame suché prísady na cesto, pridáme k ním na malé kocky nakrájané maslo a vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré zabalené vo fólii odložíme do chladničky a necháme cca hodinu tuhnúť. Medzitým si pripravíme základ na plnku. Šľahačkovú smotanu privedieme do varu a zalejeme ňou nadrobno nasekanú horkú čokoládu. Miešame, až kým sa šľahačka nerozpustí. Dáme do chladničky vychladnúť. Odpočinuté cesto natlačíme do formičiek na tartaletky, dáme na plech a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 10-12 minút. Po dopečení necháme krátko vychladnúť a potom tartaletky opatrne vyklopíme. Pripravený čokoládový krém vyberieme z chladničky a nalejeme ho do tartaletiek. Vrátime späť do chladničky a necháme tam, kým čokoládový krém úplne nestuhne. Lyofilizované maliny rozomelieme na prášok (napr. v mažiari), ktorý preosejeme cez jemné sitko a premiešame s cukrom a mascarpone. Pridáme šľahačku a vyšľaháme do nadýchaného krému. Zdobiacim vreckom nanesieme malinovú plnku na tartaletky, ozdobíme čerstvou malinou a podávame.  K čokoládovo malinovým tartaletkám sa výborne hodí  červené víno, ideálny je  Dunaj Vitis Poézia, neskorý zber. Toto víno má ovocný buket s tónom višní a jemnej čokolády, takže sa mimoriadne dobre snúbi s čokoládovými dezertami, ale môžete si ho dobre vychutnať aj s výdatnými mäsovými receptami.

Dobrú chuť Vám praje Vitis ! www.vitis.sk
Recept a foto: @SistersBakery.sk