Cibuľový quiche

Potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g studeného masla
  • 1 PL kyslej smotany

Na plnku:

  • 3-4 cibule
  • 250 ml šľahačky
  • 100 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • Štipka mletého korenia
  • Štipka mletého muškátového orieška
  • 1 červená paprika
  • 100 g strúhaného syru (napr.cheddaru)
  • soľ

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. Múku, soľ, smotanu a maslo zmiešame varechou, pridáme asi pol deci ľadovej vody a rýchlo spracujeme na kompaktné cesto, ktoré nemusí byť hladké, naopak je lepšie, ak bude obsahovať kúsky masla. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho aspoň pol hodinu odpočívať v chladničke. Na plnku si najprv na troche oleja opražíme na plátky nakrájanú cibuľu (jednu cibuľu môžeme odložiť bokom na ozdobenie). Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, prenesieme ho do okrúhlej formy a zarovnáme dno a boky. Z papiera na pečenie vystrihneme kruh, ten vložíme na cesto, nasypeme naň napríklad ryžu a dáme piecť na 15 minút na teplote 180 stupňov. Toto tzv. pečenie na slepo spôsobí, že sa cesto predpečie do tvaru tartu, do ktorého neskôr nalejeme plnku. Teraz dokončíme prípravu plnky. Šľahačku zmiešame s mliekom, osolíme a okoreníme, pridáme osmaženú cibuľku a na kúsky nakrájanú papriku a túto zmes nalejeme do predpečeného cesta, z ktorého sme odstránili ryžu a papier na pečenie. Plnku dozdobíme plátkami cibule, posypeme strúhaným syrom a vrátime späť do rúry dopiecť ešte asi 25 minút.

Svieže a rozmarné vínko Vitis Galéria Frankovka modrá rosé doladí chute k tomuto receptu.

Toto víno sa na Slovensku nevyrába dlho, je však veľmi vyhľadávané a považuje sa za dôležitú súčasť modernej gastronómie. Príťažlivá, sýto-ružová farba signalizuje priamočiarosť a úprimnosť, ovocná vôňa a chuť dozrievajúcich čerešní zasa rozmarnosť.

Prajeme dobrú chuť a na zdravie! 🙂

Autorka receptu a foto @sistersbakery