Celozrnný smotanový osúch s kôprom

Potrebujeme

150 g hladkej múky
50 g celozrnnej múky
100 ml vody
1 PL oleja (olivový, slnečnicový…)
1 ČL soli
½ balíčka sušeného droždia

Postup

Na plnku: 150 g kyslej smotany, 3-4 vetvičky čerstvého kôpru, soľ

Oba druhy múky zmiešajte so soľou a sušeným droždím, pridajte vodu a olej, a vymiesite hladké, pružné cesto, ktoré sa pekne naťahuje. Vymiesené cesto potriete tenkou vrstvou oleja a necháte ho prikryté fóliou vykysnúť na dvojnásobný objem. Rúru rozohrejete na 200 stupňov.

Vykysnuté cesto dlaňou stlačíte a ponaťahujete na rozmer plechu na pečenie (optimálne plech s priemerom 22 cm). Na cesto nanesiete kyslú smotanu rozmiešanú so soľou a na povrch nasekáte čerstvý kôpor. Pečiete v rozohriatej rúre asi 15 minút, kým sa okraje cesta nesfarbia do zlatohneda a osúch je aj zo spodu sfarbený do zlatohneda a prepečený. Osúch podávajte ešte vlažný.

Môžete si ho vychutnať s pohárom dobrého vínka, hodí sa k nemu napríklad Rizling Vlašský Vitis Galéria, ktorý vonia rozkvitnutá lúka. Charakterizuje ho iskrivá zlatožltá farba, jemná vôňa lúčnych kvetov a chuť spríjemňujú typické kyseliny.

Dobrú chuť Vám praje Vitis ! www.vitis.sk
Recept a foto: @SistersBakery.sk