Bryndzové pagáčiky

Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 60 g bravčovej masti alebo masla
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1 kocka čerstvého droždia
- 200 g bryndze
- 100 g masla na potieranie
- sezamové semiačka na posýpanie
- 1 rozšľahané vajce na potieranie
Postup:
Do vlažného mlieka rozdrobíme kocku droždia, pridáme cukor, premiešame a necháme na teplom mieste asi 10 minút podkysnúť. Múku premiešame so soľou, pridáme masť alebo maslo, kvások a vymiesime hladké a pružné cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť do zdvojnásobenia objemu. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik, polovicu potrieme mäkkým maslom a tretinou bryndze. Na polovicu s bryndzou preložíme čistú polovicu, prikryjeme a necháme podkysnúť asi 15-20 minút. Preložené cesto opäť rozvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke asi 1 cm. Jednu polovicu opäť potrieme maslom a bryndzou, preložíme a necháme podkysnúť. Tento postup zopakujeme a keď nám podkysne cesto tretíkrát, rozvaľkáme ho na hrúbku 1.5 cm, následne okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a necháme 20 minút odpočívať na plechu. Pečieme ich v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 15 minút do zlatohneda.
Skvele chutia s bielym vínom VITIS Galéria Müller Thurgau. Túto odrodu vína so zaujímavým menom vyšľachtil prof. Herrmann Müller zo švajčiarskeho kantónu Thurgau. Vzniklo krížením odrôd Ryzling rýnsky a Madlenka Kráľovská. Má jemnú žltozelenú farbu, jemne korenistý muškátový buket a pre nižší obsah kyselín má veľmi lahodnú a sviežu chuť.
Prajeme dobrú chuť a na zdravie! 🙂
Autorka receptu a foto @sistersbakery