Bravčová panenka s vínom

Potrebujeme:

  • 1 väčšia bravčová panenka (asi 500 g)
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • soľ, korenie
  • olivový olej
  • 150-200 ml červeného vína
  • 50 g masla
  • Malé zemiaky v šupke uvarené

Postup:

V šupke uvarené malé zemiaky ošúpeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Panenku umyjeme, osušíme, nakrájame na medailóniky (asi 2 cm hrubé), ktoré potrieme olivovým olejom. Medailóniky prudko opečieme z oboch strán na dobre rozpálenej panvici, aby sa uzavreli a potom ich na stíšenom ohni ešte dopekáme z každej strany asi 2 minúty. Mäso vyberieme z panvice, posolíme ho hrubozrnnou soľou a necháme chvíľu odpočívať. Do výpeku vlejeme červené víno a redukujeme na prudkom ohni. Potom vínový výpek odstavíme z ohňa, vmiešame doň maslo, kým sa neroztopí, dochutíme soľou a korením. Do vínovej omáčky vrátime späť mäso spolu so šťavou, ktorú pustilo a ešte krátko povaríme (asi dve minúty) a potom odstavíme. Na rozpálenom olivovom oleji opečieme pripravené zemiaky. Panenkové medailóniky servírujeme s opečenými zemiakmi, poliate vínovou omáčkou.

Náš TIP: Frankovka modrá, výber z hrozna Vitis Poézia, ročník 2017

Vyskúšajte toto atraktívne víno z kolekcie prívlastkových vín Vitis Poézia. Má podmanivú chuť plnú jemnej čokolády a vyzretých sliviek, s vysokou mineralitou. V dochuti môžete dokonca nájsť tóny ruží. Výborne sa kombinuje práve s úpravami tmavého mäsa, alebo s dobre vyzretým syrom či s čokoládou.

Autorka receptu a foto: www.SistersBakery.sk