Biela pizza s hubami a bylinkami

Počet porcií: dve pizze
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 170 ml vlažnej vody
- 1 PL olivového oleja
- 1 sáčok sušeného droždia
- 1 ČL soli
Na oblohu:
- 150 g čerstvého syra (Philadelphia, Lučina a pod.)
- 100 g kyslej smotany
- 1 ČL soli
- 3 veľké Portobello šampiňóny (alebo iné huby, napr. dubáky, klasické šampiňóny a pod.)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 3-4 vetvičky čerstvého tymiánu
- čerstvo mleté čierne korenie
- 100 g na kocky krájanej suchej salámy
Preosiatu múku premiešame so sušeným droždím a soľou, pridáme olej a vodu a vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré sa naťahuje. Prikryté fóliou ho necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok objemu. Medzitým si pripravíme oblohu. Čerstvý syr premiešame s kyslou smotanou, dochutíme soľou a odložíme bokom.
Huby očistíme, nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na olivovom oleji opečieme cibuľu do sklovita. Potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak a krátko osmažíme. Pridáme nakrájané huby a na strednom plameni ich asi 10 minút tepelne upravujeme. Necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, z každej vyformujeme bochník a ešte ich necháme prikryté asi 20 minút podkysnúť. Rúru rozohrejeme na vysokú teplotu, ideálne 250 stupňov a vložíme do nej aj plech (alebo pizzový kameň), aby sa dobre rozohriali. Z oboch bochníkov vyformujeme okrúhle pizze, potrieme ich syrovo-smotanovou zmesou a posypeme pripravenými hubami, dochutíme čerstvým mletým korením a čerstvými bylinkami.
Pizzu dáme na rozpálený plech alebo kameň a pečieme ju asi 10-12 minút, kým sa okraje cesta nesfarbia do zlatohneda a spodok pizze sa začne sfarbovať do zlatista. Okraje upečenej pizze potrieme olejom. Chuť domácej pizze vyladíte s dobrým vínkom, napr. s Chardonnay z radu Vitis Galéria. Toto víno patrí medzi ľahko aromatické vína s príjemnou ovocnou chuťou. Nižší obsah kyselín a jemný kvetinový buket ho radia medzi často vyhľadávané a obľúbené vína.
Dobrú chuť Vám praje Vitis !
Recept a foto: @SistersBakery.sk