Biela pizza s hubami a bylinkami

Počet porcií: dve pizze

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 170 ml vlažnej vody
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 sáčok sušeného droždia
  • 1 ČL soli

 

Na oblohu:

  • 150 g čerstvého syra (Philadelphia, Lučina a pod.)
  • 100 g kyslej smotany
  • 1 ČL soli
  • 3 veľké Portobello šampiňóny (alebo iné huby, napr. dubáky, klasické šampiňóny a pod.)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 3-4 vetvičky čerstvého tymiánu
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 100 g na kocky krájanej suchej salámy

Preosiatu múku premiešame so sušeným droždím a soľou, pridáme olej a vodu a vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré sa naťahuje. Prikryté fóliou ho necháme na teplom mieste vykysnúť na dvojnásobok objemu. Medzitým si pripravíme oblohu. Čerstvý syr premiešame s kyslou smotanou, dochutíme soľou a odložíme bokom.

Huby očistíme, nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na olivovom oleji opečieme cibuľu do sklovita. Potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak a krátko osmažíme. Pridáme nakrájané huby a na strednom plameni ich asi 10 minút tepelne upravujeme. Necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, z každej vyformujeme bochník a ešte ich necháme prikryté asi 20 minút podkysnúť. Rúru rozohrejeme na vysokú teplotu, ideálne 250 stupňov a vložíme do nej aj plech (alebo pizzový kameň), aby sa dobre rozohriali.  Z oboch bochníkov vyformujeme okrúhle pizze, potrieme ich syrovo-smotanovou zmesou a posypeme pripravenými hubami, dochutíme čerstvým mletým korením a čerstvými bylinkami.

Pizzu dáme na rozpálený plech alebo kameň a pečieme ju asi 10-12 minút, kým sa okraje cesta nesfarbia do zlatohneda a spodok pizze sa začne sfarbovať do zlatista. Okraje upečenej pizze potrieme olejom.   Chuť domácej pizze vyladíte  s dobrým vínkom, napr. s Chardonnay z radu Vitis Galéria. Toto víno patrí medzi ľahko aromatické vína s príjemnou ovocnou chuťou. Nižší obsah kyselín a jemný kvetinový buket ho radia medzi často vyhľadávané  a obľúbené vína.

Dobrú chuť Vám praje Vitis !

Recept a foto: @SistersBakery.sk