3 tipy na syrové bruschetty

Tekvicové s fetou a rukolou
- ½ menšej tekvice Hokkaido
- 3 vetvičky tymiánu
- 2 PL olivového oleja
- soľ
- hrsť rukoly
- hrsť syru feta alebo syr balkánskeho typu
- hrsť píniových orieškov
- tekvicový olej na dozdobenie
- chlieb
Tekvicu Hokkaido si očistíme od šupky a nakrájame na malé kocky. Obalíme v 2 PL olivového oleja a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, pridáme pomedzi tekvicu vetvičky tymiánu a necháme piecť v rúre vyhriatej na 200 stupňov 30 minút. Chlieb si nakrájame na plátky a na panvici a olivovom oleji opečieme do chrumkava. Na chlebíky následne ukladáme rukolu, upečenú tekvicu a nadrobnený syr feta. Polejeme tekvicovým olejom a posypeme píniovými orieškami.
Bruschetty s kozím syrom a figami
- 4 figy
- 1 PL masla
- mäkký kozí syr
- med na dozdobenie
- chlieb
Na panvici si rozpálime maslo. Figy prerežeme na štvrtinky a na masle opečieme do mäkka. Na panvici si opečieme chlebíky na olivovom olejom do chrumkava. Na chlebíky následne ukladáme teplé figy, rozdrobený kozí syr. Na záver polejeme chlebíky medom.
Bruschetty s cibuľovým čatní a gorgonzolou
- 1 červená cibuľa
- 2 PL červeného vína
- 1 hruška
- štipka škorice
- soľ
- maslo
- 1 PL hnedého cukru
- gorgonzola
- chlieb
Červenú cíbuľu si nakrájame na pásiky. Do kastrólika dáme rozpáliť maslo, pridáme cukor a necháme jemne skaramelizovať. Pridáme cibuľu a miešame. Keď cibuľka zmäkne pridáme na kocky nakrájanú hrušku, škoricu, soľ a podlejeme červenými vínom. Prikrývkou a necháme variť na miernom plameni, pokiaľ nedostaneme husté čatní. Ak je potrebné podlievame vínom alebo vodou. Chlebík si opečieme na olivovom oleji do chrumkava. Následne pridáme navrch cibuľové čatní a nadrobenú gorgonzolu.
Recept pripravil: St(v)ory z kuchyne