Punčové jednohubky

Na cesto:

  • 150 g kryštálového cukru 
  • 120 g hladkej múky 
  • 120 g kukuričného škrobu 
  • 8 vajec 
  • 1 lyžička vanilkového extraktu 
  • Asi 3 PL roztopeného masla 
  • Kôra z polovičky citróna 
  • Štipka soli

Na punčovú vrstvu:

  • 5 PL marhuľového lekváru 
  • 150 ml rumu 
  • 100 ml malinového sirupu 
  • 1 PL kakaa 
  • Odrezky z upečeného korpusu 

Na polevu:

  • 1 balenie fondánu (ružový alebo biely, ak biely, tak treba aj 1 PL malinovej šťavy alebo dve kvapky červenej potravinovej farby)

Postup:

Celé vajcia a cukor šľaháme spolu s vanilkou a štipkou soli do nadýchanej bledej peny. Medzitým si do misy preosejeme hladkú múku a kukuričný škrob. Rúru dáme rozohriať na 180 stupňov a pripravíme si dva rovnako veľké plechy na pečenie (veľkosť asi 25×35 cm), ktoré vystelieme papierom na pečenie. Aby sa papier nešmýkal, môžeme plech zľahka vytrieť maslom a papier naň prilepiť.  Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Do vyšľahanej vaječnej zmesi preosejeme múku s kukuričným škrobom a pomocou gumenej varechy ich zľahka ale dôkladne vmiešame tak, aby nám neostávali kúsky nerozmiešanej múky. Napokon pridáme roztopené vychladnuté maslo a opäť premiešame. Zmes nalejeme na plechy a každý pečieme pri 180 stupňoch asi 15-18 minút.

Upečené korpusy necháme vychladnúť. Z každého korpusu potom odrežeme tretinu a obe tretiny potom rozmrvíme do väčšej misky. Na plnku dáme do menšieho hrnca marhuľový lekvár, sirup a rum a za stáleho miešania zahrievame, až kým sa lekvár nerozpustí. Potom odoberieme asi 2 PL tekutiny, rozmiešame v nej kakao a vlejeme ho späť do rumovej zmesi. Premiešame. Nálev nalejeme na rozmrvené odrezky z upečeného koláča a popučíme ich, nech sa dobre rozmočia.

Spodný plát cesta položíme na kúsok alobalovej fólie tak, aby alobal prečnieval a dala sa z neho spraviť po bokoch koláča obruba. Naň nanesieme plnku, uhladíme ju na povrchu a prikryjeme druhým plátom cesta.  Koláč upravíme, po bokoch bude prečnievať alobal, ktorý vytvorí okolo koláča obrubu, na povrch dáme papier na pečenie a zaťažíme ho doskou. Necháme v chlade odstáť kľudne aj cez noc. Na druhý deň rozkrájame koláč na rovnaké štvorce (asi 3×3 cm) a poukladáme ich na mriežku.

Fondán roztopíme vo vodnom kúpeli (musí dosiahnuť tekutú konzistenciu, ak sa topí pomaly, môžeme ho rozriediť 1-2 polievkovými lyžicami vody). Pridáme potravinovú farbu (ak používame biely fondán) a premiešame. Tekutým fondánom polievame punčové kocky (odporúčame dať pod mriežku plech, aby sme mohli stečený fondán strieť, roztopiť nad parou a opäť použiť na polevu). Fondán rýchlo tuhne, tak je dobré si tento krok pripraviť a potom rýchlo pracovať.  

Polevou obliate koláčiky necháme na chladnom mieste zaschnúť. Môžeme ich dozdobiť čerstvými malinami. 

Ružovú náladu doladí kvalitné ružové víno Vitis Galéria  Frankovka modrá rosé.  Toto mladé víno je veľmi vyhľadávané a považuje sa za dôležitú súčasť modernej gastronómie. Príťažlivá, sýto-ružová farba signalizuje priamočiarosť a úprimnosť, ovocná vôňa a chuť dozrievajúcich čerešní zasa rozmarnosť. 

Dobrú chuť vám praje Vitis!  

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk 

 

 www.vitis.sk  a  www.najnapoje.sk