Orientálny bulgur s panenkovým steakom

Na bulgur:

  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 ČL korenia Ras-el-Hanout
  • 125 g bulguru
  • 250 ml hydinového alebo zeleninového vývaru
  • 1 PL mandľových plátkov
  • 30 g sušených marhúľ
  • Trochu limetkovej šťavy
  • Soľ, čierne korenie, kajenské korenie, petržlenová alebo koriandrová vňať
  • Olivový olej

Na panenku:

  • 1 asi polkilová bravčová panenka
  • 2 šalotky
  • 1 malá čili paprička
  • 50 ml mäsového vývaru
  • 2 PL marhuľového džemu
  • Soľ, čierne korenie

Panenka: na olivovom oleji alebo bravčovej masti asi 4-5 minút opekáme osolenú panenku v celku tak, aby sa prudko opiekla zo všetkých strán. Potom ju preložíme do ohňovzdornej misy alebo pekáča, dáme do rúry a asi 10 minút ju tam dopekáme pri teplote 150 stupňov. Do výpeku z panenky pridáme lyžicu masla a na ňom opečieme šalotku a čili papričku, nakrájané nadrobno. Potom prilejeme mäsový vývar, vmiešame marhuľový džem a krátko povaríme. Dochutíme soľou, čiernym korením a potom v tejto omáčke obalíme dopečenú panenku.

Na bulgur najprv na panvici s trochou olivového oleja opekáme  nadrobno nasekanú šalotku a cesnak, potom pridáme nastrúhanú mrkvu a krátko opražíme. Ďalej pridáme bulgur, poprášime ho korením Ras el-Hanout, premiešame, zalejeme 250 ml vývaru, necháme prevrieť, odstavíme z ohňa a necháme ešte prikryté pokrievkou asi 7 minút odpočívať. Medzitým si nasucho krátko opražíme mandľové lupienky. Do hotového bulguru vmiešame nasekané sušené marhule, dochutíme limetkovou šťavou, čiernym a kajenským korením, prípadne troškou korenia Ras el-Hanout a napokon vmiešame 20 g masla. Podávame posypané mandľovými lupienkami a ozdobené petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. Jedinečnú chuť vyladí aj dúšok nového perlivého Frizzante – obľúbenej odrody Vitis Galéria Frankovka modrá rosé, ktorá je dostupná už aj v perlivom prevedení.

Jemné osviežujúce perlenie vyzdvihuje príjemnú ovocnosť ako v chuti, tak aj v bukete tejto mimoriadne obľúbenej odrody.

Dobrú chuť Vám praje Vitis !

Recept a foto: @SistersBakery.sk