Orientálny bulgur s panenkovým steakom
Na bulgur:
- 1 šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 väčšia mrkva
- 1 ČL korenia Ras-el-Hanout
- 125 g bulguru
- 250 ml hydinového alebo zeleninového vývaru
- 1 PL mandľových plátkov
- 30 g sušených marhúľ
- Trochu limetkovej šťavy
- Soľ, čierne korenie, kajenské korenie, petržlenová alebo koriandrová vňať
- Olivový olej
Na panenku:
- 1 asi polkilová bravčová panenka
- 2 šalotky
- 1 malá čili paprička
- 50 ml mäsového vývaru
- 2 PL marhuľového džemu
- Soľ, čierne korenie
Panenka: na olivovom oleji alebo bravčovej masti asi 4-5 minút opekáme osolenú panenku v celku tak, aby sa prudko opiekla zo všetkých strán. Potom ju preložíme do ohňovzdornej misy alebo pekáča, dáme do rúry a asi 10 minút ju tam dopekáme pri teplote 150 stupňov. Do výpeku z panenky pridáme lyžicu masla a na ňom opečieme šalotku a čili papričku, nakrájané nadrobno. Potom prilejeme mäsový vývar, vmiešame marhuľový džem a krátko povaríme. Dochutíme soľou, čiernym korením a potom v tejto omáčke obalíme dopečenú panenku.
Na bulgur najprv na panvici s trochou olivového oleja opekáme nadrobno nasekanú šalotku a cesnak, potom pridáme nastrúhanú mrkvu a krátko opražíme. Ďalej pridáme bulgur, poprášime ho korením Ras el-Hanout, premiešame, zalejeme 250 ml vývaru, necháme prevrieť, odstavíme z ohňa a necháme ešte prikryté pokrievkou asi 7 minút odpočívať. Medzitým si nasucho krátko opražíme mandľové lupienky. Do hotového bulguru vmiešame nasekané sušené marhule, dochutíme limetkovou šťavou, čiernym a kajenským korením, prípadne troškou korenia Ras el-Hanout a napokon vmiešame 20 g masla. Podávame posypané mandľovými lupienkami a ozdobené petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. Jedinečnú chuť vyladí aj dúšok nového perlivého Frizzante – obľúbenej odrody Vitis Galéria Frankovka modrá rosé, ktorá je dostupná už aj v perlivom prevedení.
Jemné osviežujúce perlenie vyzdvihuje príjemnú ovocnosť ako v chuti, tak aj v bukete tejto mimoriadne obľúbenej odrody.
Dobrú chuť Vám praje Vitis !
Recept a foto: @SistersBakery.sk