Obsah tejto web stránky je vhodný
len pre osoby staršie ako 18 rokov.
mám viac ako 18 rokov
SK EN

Aktuálne


Vo svete vín sa neustále deje niečo nové, vzrušujúce – samotná výroba vína, nové technológie, nové odrody či trendy, ochutnávky vína... O všetkých novinkách súvisiacich so značkou Vitis Pezinok sa dozviete práve v sekcii Aktuálne.


 

 

 

 

 

Značka Vitis sprístupnila vína zo svojho archívu

Pezinok – Po mnohoročnom zrení sa na trh dostáva osem vybraných tichých vín značky Vitis. Viaceré z nich sú typické pre Malokarpatskú oblasť, ktorá predstavuje skutočnú klenotnicu vinárstva na Slovensku.

Značka Vitis sprístupnila vína z vlastného archívu, ktorý historicky siaha do druhej polovice minulého storočia. Milovníci kvalitných vín si ich na svoj stôl alebo do privátnych vinoték budú môcť kúpiť aj cez internetový obchod - www.hubertonline.sk. Špeciálna ponuka ôsmich tichých vín Vitis zahŕňa napríklad vzácny odkaz našich otcov Tramín červený z roku 1983, rokmi zrenia skrotený Alibernet 2003 či najušľachtilejšieho predstaviteľa červených vín Cabernet Sauvignon z ročníka na prelome tisícročia. 

Viaceré vína z ponuky sú typické pre Malokarpatskú vinohradnícku oblasť, ktorá predstavuje skutočnú klenotnicu vinárstva na Slovensku. Za všetky aspoň jemné a svieže Silvánske zelené (kabinet 2002), plný, harmonický a ovocný Rizling rýnsky s prívlastkom (výber z hrozna 2003), klasické Veltlínske zelené (1984) či Frankovka modrá (2002), ktorá sa do archívu dostala podobne ako iné vína z ponuky až po niekoľkoročnom zrení vo veľkých dubových sudoch.

Archivácia vína v poslednom čase opäť získava na popularite. Kupujúci o nich čoraz viac začínajú uvažovať nielen ako o vzácnej možnosti, ako obohatiť sviatočné príležitosti, no aj ako o investícii. Napokon investovanie do špičkových vín sa v čase krízy odporúčalo ako istejší spôsob zhodnotenia peňazí, než bolo v tom čase investovanie napríklad do zlata. Investície do vín z archívu sa tak radia k iným alternatívnym investíciám, ako sú napríklad investície do umenia, či automobilov. Napríklad, ak niekto vlastní vhodnú pivnicu, kde si môže dovoliť uskladniť (a nechať ďalej zhodnotiť) niekoľko tisíc fliaš, vždy napríklad po sto, dvesto kusoch z vydarených ročníkov.

Archivácia vína je jednou z možností ako nahliadnuť do minulosti. „Každá fľaša a víno v archíve je ako kniha, ak čítame a poznáme jazyk, ktorým nás oslovuje. Môžeme zhodnotiť kvalitu daného ročníka, či bolo viac dažďa, slnka, kedy a ako bol urobený zber a mnoho iných, pre odborníka zaujímavých informácií,“ hovorí hlavný technológ značky Vitis Juraj Slováček. Nemenej dôležitý je prístup samotného vinára, jeho skúsenosti a citlivý postup od zberu vína až k samotnej archivácii. 

 

 

Müller Thurgau v Národnom salóne vín 2017

Akostné odrodové víno Müller Thurgau z produktového radu Vitis Galéria sa tento rok umiestnilo medzi 100 najlepšími vínami v Národnom salóne vín Slovenskej republiky. Renomovaní degustátori o tom rozhodli už v úvodnom kole pri výbere prvej dvadsiatky zastúpených vín.

Vitis galéria Müller Thurgau je akostné odrodové víno vyrábané z bieleho hrozna dopestovaného v južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Špecifické je predovšetkým žltozelenou farbou a korenistým muškátovým buketom, ktorý sa vo víne snúbi s nižším obsahom kyselín. O jedinečnosti vína vypovedajú hravé chute, ale aj umelecké etikety z dielne talentovaných mladých maliarov.

Národný salón vín Slovenskej republiky 2017 je najvyššou súťažou vín vyrobených na Slovensku z domáceho hrozna. Kolekcia Národného salónu vín je výberom 100 bodovo najvyššie ohodnotených vín, ktoré získavajú oprávnenie používať označenie Národný salón vín Slovenskej republiky 2017. Organizátorom a odborným garantom súťaže je Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska.

 

 

Muškát Ottonel oceňujú aj v USA. V čom je výnimočný?

Vynikať medzi bielymi vínami pri silnej domácej i svetovej konkurencii je čoraz náročnejšie. Laickí nadšenci, ale i profesionálni degustátori hľadajú výnimočnú chuť, prenikavú vôňu, no predovšetkým autenticitu. Tá je ukrytá v každej fľaši polosladkého vína Chateau Pezinok Muškát Ottonel, ktorého odroda je špecifická veľmi vyzretým hroznom z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

Muškát Ottonel je naším čoraz vzácnejším bielym vínom s pevným zastúpením na trhu a dlhoročnou tradíciou. Vyznačuje sa sýtožltou farbou, jemne korenistou vôňou a príjemnou chuťou žltého melónu. U Slovákov sa traduje zvyk podávať ho k bielemu mäsu či paštétam z hydiny.

Výnimočnú odrodu prvýkrát vypestoval zo semena francúzsky záhradkár Robert Moreau a do konca 19. storočia prenikla aj do ďalších európskych štátov. Do listiny odrôd bola zapísaná v roku 1952 odkedy si zachováva jedinečnú chuť a senzorické vlastnosti. Kvality Muškátu Ottonel však nerezonujú iba na starom kontinente – pozornosť získava aj za „veľkou mlákou“. Dôkazom sú dve bronzové medaile zo súťaží v New Yorku, kde odborná porota posudzovala stovky ďalších vín z rôznych krajín sveta.

Úspechy vína Chateau Pezinok Muškát Ottonel ročník 2015 v prvom kvartáli 2017:

Súťaž Medaila
Finger Lakes Bronzová
Great American international wine competition Bronzová
Biel Vinalia Strieborná
Výstava vín v Šenkviciach Bronzová
Vínne trhy Pezinok Bronzová
Linčanský džbánek Zeleneč Bronzová
Vienale Topoľčianky Šampión

Milovníci korenistých polosladkých vín si môžu Muškát Ottonel kedykoľvek vychutnať aj z pohodlia domova. Dostupný je prostredníctvom online objednávok cez e-shop na adrese www.hubertonline.sk. Viac informácií o víne nájdete na www.vitis.sk/sk/prod/75/muskat-ottonel.



Vo Vitis Trophée Junior 2017 zvíťazila Miriama Havettová 

Už po štvrtýkrát sa zišli mladí nádejní somelieri a somelierky, aby si zmerali svoje sily na majstrovstvách Slovenska Vitis Trophée Junior 2017. Najvyššie ocenenie získala Miriama Havettová zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch.

Až 22 mladých vinárskych talentov sa stretlo v priestoroch Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Víťazom Vitis Trophée junior pre rok 2017 sa stala Miriama Havettová zo Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch, ktorá presvedčila odbornú porotu ukážkovými teoretickými poznatkami, ako aj praktickými zručnosťami. Ďalšie medailové pozície obsadili Miroslav Szabó z rovnakej strednej školy a Patrícia Bačová zo Spojenej školy Modrý Kameň.

Teoretická časť súťaže sa skladala z testu so všeobecnými otázkami z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a vo svete, gastronómie a somelierstva. Praktická časť preverila  schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína. Výsledky teoretickej a praktickej časti rozhodli o tom, ktorí traja najlepší somelieri postúpili do finále. V ňom si zmerali sily v troch disciplínach – odporučenie vhodných nápojov k menu, popis senzorických vlastností vína a servis šumivého vína.

Na súťažiacich odborným okom dozerala hodnotiaca komisia, ktorej predsedom bola hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ing. Ingrid Vajcziková, PhD. „Aj tento ročník ukázal, že nám rastie ďalšia generácia kvalitných somelierov. Z ich zručností je citeľná láska k vínu, čo je veľkou devízou pre ich budúce profesionálne povolanie somelierov,“ zhodnotila výsledky súťaže. Ďalšími členmi odbornej komisie boli aj Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR, Juraj Kordiak, somelier spoločnosti Hubert J.E. a technológ spoločnosti Hubert J.E., Ing. Juraj Slováček. 

 

Odborné zhodnotenie tohtoročnej úrody a vinárskeho ročníka

Vinári na Slovensku majú plné ruky práce s vinobraním. Vinohradnícky rok 2016 nebol jednoduchý, zároveň však nádejný a plný očakávaní, aké budú vína tohto ročníka. Výkyvy počasia sa zreteľne podpísali pod množstvo a zdravotný stav hrozna. Na druhej strane by ale nižšia úroda nemala ovplyvniť ponuku vína. Producentov šumivého vína navyše čaká vďaka chutiam a kyselinám v mladom víne sľubný rok.

Vinohradnícky rok 2016 je samé prekvapenie. Najprv sme mali rozpačitú jar, ktorá bola veľmi teplá, následne prišli mrazy, ktoré sa hlavne v Malokarpatskom a čiastočne v Nitrianskom regióne podpísali pod nižšiu úrodu. Leto sme mali priemerne teplé, s dostatkom vlahy, ale v niektorých regiónoch prekvapili niektorých krúpy. Jeseň môže všetko napraviť alebo pokaziť.

Čo sa týka aromatických vín, tie už mame v pivniciach a ukazujú sa veľmi pekné aromatiky, môžeme sa tešiť na krásne citrusové kvetinové vône a prijemné chute s vyváženými kyselinami. S hodnotením ostatných odrôd by som počkala, keď budú spracovane a pekne uložené v pivnici.

Odborné hodnotenie napísala hlavná enologička Hubert J.E. Ingrid Vajcziková.


 

Mladé vína 2016

Bratislava, november 2016– Je November a vo vínnych pivniciach búrlivo dokvášajú mladé vína z hrozien tohto roku. Aké budú vína z ročníka 2016?  

Budú viac na zamyslenie, bádanie či ľahko sa budú piť? Spoločnosť VITIS Pezinok, významný producent tichých vín na Slovensku, prináša Mladé vína. Do vybranej skupiny mladých vín VITIS neodmysliteľne patria Muller Thurgau a  Frankovka modrá rosé. Elegantná etiketa fliaš Mladých vín VITIS ešte viac umocňuje pôžitok z tohto moku.

Každé víno sa so svojou špecifickou vôňou a chuťou hrdo hlási k oblasti, z ktorej pochádza, či už ide o tuzemské alebo zahraničné vína. Mladé vína, ktoré dozrievajú v jesennom období, sú plné života a tešia sa veľkej obľube - vo Francúzsku je to známe Beaujolais, v susednom Česku Svätomartinské víno a na Slovensku máme už spomínané Mladé vína 2016

Müller Thurgau

Podmanivé víno s iskrou do zlata si môžete vychutnať pri každej príležitosti. Toto mladé víno je ľahké a nesie v sebe charakter sviežeho ovocia, prekvapí svojou krásnou vôňou rozkvitnutej lúky a jemnou harmonickou chuťou. V očarujúcej vôni sa snúbi muškátová aróma s kvetinovou, ktorá vás opantá už od prvej chvíle.

Mladé víno Müller Thurgau odporúčame servírovať k pečenej a grilovanej hydine. Ideálnu kombináciu však tvorí aj s rôznymi úpravami sladkovodných rýb a bieleho mäsa.

Frankovka modrá rosé

Romantické ružové mladé víno prekvapí nejedného konzumenta nielen svojou očarujúcou farbou, ale aj sviežou chuťou a príjemnou vôňou. Osviežujúcu chuť tomuto mladému vínu dodávajú svieže kyseliny a nádhernú ovocnosť, lahodnú vôňu mu dodáva bobuľové ovocie ako jahody či maliny. V dokonalej harmónii chuti a vône vytvára nezabudnuteľný vinársky zážitok.

Mladé víno Frankovka modrá rosé odporúčame podávať  k grilovaným jedlám z hydiny, k údenému alebo tmavému mäsu, výbornú kombináciu chutí tvorí aj so zrelými aromatickými syrmi. 

 

Slovenské vína Vitis zabodovali na prestížnej medzinárodnej súťaži

21.September, Bratislava – Kvalitu slovenských tichých vín potvrdili vína Chateau Pezinok na 19. ročníku prestížnej medzinárodnej súťaži MUNDUS VINI International Award 2016. Novinky Muškát Ottonel a Rizling Rýnsky bobuľový výber 2015, obe Malokarpatskej vinohradníckej oblasti z radu Chateau Pezinok, získali zlatú medailu.

Odborná porota súťaže MUNDUS VINI International Award 2016 ukončila minulý týždeň v nemeckom mestečku Neustadt degustačný maratón. Do 19. ročníka medzinárodnej vinárskej súťaže MUNDUS VINI sa zaregistrovalo až 4 300 najlepších vín zo všetkých vinárskych regiónov sveta. Slovenské vinárstvo sa môže pýšiť dvomi zlatými medailami, ktoré získali nové odrody Chateau Pezinok - Muškát Ottonel a  Rízling Rýnsky. Celosvetovo uznávaní degustátori z 38 krajín z celého sveta ocenili na výbornú nie len nádhernú vôňu, ale aj vynikajúcu chuť.

,,Veľmi nás teší, že naše vína sa dokázali presadiť aj v zahraničí. Zákazníkom sa snažíme ponúkať kvalitné vína s osobitým charakterom, ktoré sú pripravované s citom a mimoriadnou starostlivosťou. Dvojica výherných bielych vín je dôkazom, že kvalitou našich výrobkov dokážeme konkurovať aj na svetových vinárskych súťažiach“, hovorí Juraj Slováček, vinár značky Vitis Pezinok.

Hodnotiaca komisia súťaže tento rok celkovo odovzdala 22 prestížnych Grand Gold, 781 zlatých a 920 strieborných medailí. Z pohľadu krajín si najviac medailí z prestížnej súťaže MUNDUS VINI International Award 2016 odnieslo Taliansko, na druhom mieste bolo domáce Nemecko a tesne za ním Španielsko.

 

Nové odrody Chateau Pezinok na letný večer


Bratislava, 14. júna –
Biele vína dokážu v lete, osviežiť a spríjemniť horúce popoludnie alebo dlhý letný večer. Trojica nových vín, ktoré sú dielom vinárskych majstrov značky Vitis Pezinok, sú presne takými vínami. Fľaše s etiketou Chateau Pezinok ukrývajú vína, ktoré voňajú po čerstvo dozretom letnom ovocí. Odrody Tramín červený, Muškát Ottonel a Rizling rýnsky vám predstavuje Juraj Kordiak, somelier značky Vitis Pezinok.

Tramín červený: Poteší jazyk aj srdce

Polosladký výber z hrozna. Má zlato-žltú farbu, vôňu plnú ruží a robustnú chuť. Dúšok tohto vína dodá človeku temperament a radosť zo života.

Tip someliera: Tramín sa výborne hodí k domácim cestovinám s gorgonzolou, grilovanému mäsu a zelenine, alebo k dezertu crème brûlée.

Muškát Ottonel: Voňavý dúšok ukrytý vo fľaši

Hebké a voňavé polosladké víno, plné medových tónov s dlhotrvajúcim dojmom. Medzi vínami ročníka 2015 je výnimočné veľmi vyzretým hroznom. Ide o plné akostné víno, po ktorom v ústach ostáva chuť žltého melónu.

Tip someliera: Hodí sa ako prípitok alebo pre tých, čo si radi doprajú dúšok vychladeného bieleho vína, počas sparného letného dňa.

Rizling rýnsky: Letný zákusok

Víno s prívlastkom bobuľový výber, bohatej chuti, žlto-zelenej a zlatistej farby. Má impozantnú arómu s nádychom lipového kvetu, v ktorej sa nájde každý milovník vína. V chuti cítiť zrelý grep a ananás. Kôra limetky na záver dotvára eleganciu harmonického vína.

Tip someliéra: Ako dezert skúste k vínu ochutnať zrelé syry a sušené ovocie – ananás alebo marhuľu.

Dámske jazdy sú symbolom nezávislosti, slobody a luxusu
„Baby, vyrazme niekam....“

Bratislava, máj 2016 - Už dávno sme nikde neboli.... túto vetu počúvame my ženy veľmi rady, aj keď v dnešnej, uponáhľanej dobe čoraz menej. Chodievali sa ženy zabávať bez mužov aj pred sto rokmi? Áno, aj keď nie vždy vyzerala „zábava“ tak ako dnes. Vždy existoval spôsob, akým ženy zdôrazňovali svoju noblesu, hoci aj vtedy, keď sa stretli pri vyšívaní. Dámske jazdy ako ich poznáme dnes prišli do módy, až keď sa ženy stali nezávislé a rovnoprávne. Dnes sú dámske jazdy symbolom voľnosti, nezávislosti a relaxu.

Ženy milujú voľnosť, eleganciu a módu

V každej dámskej jazde je ukrytá  finančná nezávislosť. Vieme, že čo sa platov týka, stále sa nedá hovoriť o zrovnoprávnení. Mnohé ženy si dnes objednaný drink platia bez okolkov samy.

Šaty, dezerty a prosecco

Ženy majú radi luxus a eleganciu , v každodennom živote si ju však nedoprajú. Na dámskom večierku rad y vyťahujú kúsky zo šatníka, v ktorých sa cítia pohodlne alebo sexy. Nie je to len o krásnych mužoch a vysnívaných hrdinoch ale tento večer patrí im samým. Okrem vynikajúcich dobrôt a špecialít je na Slovensku čoraz známejšie  prosecco.

Na Slovensko najnovšie prichádza aj populárna značka tohto tradičného talianskeho vína – Mionetto Prosecco, v elegantnej štýlovej fľaši s krásnou etiketou. Novinkou tohto leta je aj svieže sýtené perlivé víno Vitis Frizzante biele a ružové. V jednom aj druhom prípade ide o výbornú voľbu na pravú dámsku jazdu.

Najlepšiu kamarátku ani žiadny muž nenahradí – je to  len povera?

Na základe vedeckých štúdii, ktorú robili kalifornskí vedci z roku 2000 sa zistilo ,,že ženské kamarátstva sú dôležité pre psychiku – ženy vďaka nim lepšie čelia stresu a zvládajú konflikty. Kým muži sa podľa štúdie so stresom v živote vyrovnávajú skôr hnevom, alebo tým, že mu nečelia vôbec, ženy sa snažia viac kamarátiť. A to najmä medzi sebou.

S čím si užiť dámsku jazdu - novinky Mionetto Prosecco a Vitis Frizzante.

Vitis Frizzante

Nová značka sýteného perlivého vína. Na rozdiel od sektu sa do neho bublinky pridávajú rovnako, a ko pri nealkoholických sýtených nápojoch. Tieto vína sú čoraz populárnejšie, bublinky im dodávajú sviežejšiu a vzrušujúcejšiu chuť. Vitis Frizzante sa vyrába ako polosuché víno, biele alebo ružové. V bielom Vitis Frizzante rozvoniava rozkvitnutá lúka v chuti sviežosť a iskra bublinkového nápoja. V ružovom Vitis Frizzante nájdeme vôňu jahôd s malinami, chuť poteší nejedného milovníka Frizzante.

Mionetto Prosecco

 

Šumivé víno, ktoré sa vyrába v Talianskej vinárskej oblasti  Treviso je suché (brut) . Vyrába sa podľa tradičnej receptúry (sekundárnou fermentáciou) z odrody zvanej Glera. Má vyzretú  vôňu s nádychom limetky a citrónovej trávy s ľahkým medovým tónom v pozadí. V chuti je veľmi plné až robustné s jemnými elegantnými bublinkami.

 

 

Somelierske majstrovstvá Slovenska Vitis Trophée Junior 2016 ovládli ženy somelierky

Trenčín, 7. apríla 2016 – Prvé miesto na treťom ročníku súťaže pre somelierov do 21 rokov získala Karin Kovácsová z Nových Zámkov. Súťaže sa tento rok zúčastnilo rekordných 27 študentov zo štrnástich slovenských škôl. Konala sa od 4. do 5. apríla na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Trenčíne. 

Cieľom súťaže Vitis Trophée Junior je podporovať mladé somelierske talenty a dať im možnosť ukázať, čo v sebe skrývajú. Zúčastňujú sa jej študenti, pracovníci v gastronomii a somelieri do 21 rokov. Víťazkou tohtoročného ročníka Vitis Trophée junior sa stala mladá študenta z Nových Zámkov – Karin Kováczová, ktorá excelovala nielen v teoretických znalostiach, ale ukázala aj praktické zručnosti. „Každá jedna somelierska súťaž ma posúva ďalej, pretože mi pomáha zistiť, kde mám ešte rezervy a v čom sa musím zdokonaľovať. Tentokrát bolo pre mňa najväčšou výzvou finále, v ktorom sa súťažilo aj v slepej degustácii vína, pri ktorej treba správne určiť odrodu a ročník,“ hovorí víťazka súťaže Karin Kovácsová. Na striebornej a bronzovej priečke sa umiestnili Dominika Kupcová a Nina Šallaiová.

Teoretická časť súťaže sa skladá z testu so všeobecnými otázkami z oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku a vo svete, gastronómie a somelierstva. Praktická časť preveruje schopnosti správne posúdiť a senzoricky zhodnotiť vlastnosti nápojov, ako aj zručnosti v servise vína. Výsledky teoretickej a praktickej časti rozhodli o tom, ktorí traja najlepší somelieri postúpili do finále. V ňom si zmerali sily v štyroch disciplínach – odporučenie vhodného nápoja k menu, oprava chýb vo vínnom lístku, popis senzorických vlastností vína a servis šumivého vína.

Odborná hodnotiaca komisia pozostávala zo šiestich členov. Boli medzi nimi Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov SR, členovia prezídia Asociácie somelierov SR Róbert Páleník a David Winter, predseda dozornej rady Asociácie Somelierov SR Štefan Valovič a Juraj Kordiak, somelier spoločnosti Hubert J.E. Porote predsedala hlavná enologička Hubert J.E. Ingrid Vajcziková. „Súťaž je pre mladých somelierov príležitosťou, ako správne ponúknuť a servírovať krásne vína, ktoré na Slovensku máme a byť tak akousi predĺženou rukou, ktorá spája výrobcu vína a zákazníka,“ povedala po oznámení výsledkov predsedníčka poroty Ingrid Vajcziková.

1. miesto: Karin Kovácsová, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky

2. miesto: Dominika Kupcová, Mendelova univerzita, Záhradnícka fakulta – vinárstvo a vinohradníctvo, Brno

3. miesto: Nina Šallaiová, Súkromná stredná odborná škola GOS-SK, Trnava

  

Svieže mladé vína ročníka 2015

Bratislava, október 2015 – Ľahkosť, sviežosť, ihravosť – takto by sa dali charakterizovať Mladé vína ročníka 2015, ktoré prináša VITIS Pezinok. Mladé vína – Frankovka modrá rosé, Müller Thurgau a  Frankovka modrá, si môžete vychutnať už čoskoro.

Mladé vína z pohľadu hlavnej enologičky Ing. Ingrid Vajczikovej, PhD.

„November je pre nás vinárov tým najkrajším, no zároveň najnáročnejším obdobím. Je totiž čas uzavrieť vinársky rok a vyhodnotiť, ako sa uplynulé obdobie podpísalo na veľkosti a kvalite úrody a aké vína budeme piť v budúcom roku,“ hovorí 

Ingrid Vajcziková. Ako dodáva, ešte stále nie je úplne rozhodnuté, čo si pre nás príroda a vinári pripravia. Už teraz však vieme, že sa môžeme tešiť na prekvapivé arómy v bielych, ružových aj v červených vínach. Spoločnosť VITIS, Pezinok preto s hrdosťou predstavuje Mladé vína, ročník 2015:


Mladé víno Frankovka modrá rosé

Toto mladé víno zaujme už na prvý pohľad svojou nádhernou lososovou farbou. V jeho vôni sa snúbi kombinácia ľahkého bobuľového ovocia, ako sú maliny a jahody spolu s limetkovou trávou. Získa si vás jemnou chuťou, ktorá vás počas chladných dní prenesie do sviežich jarných dní.

Frankovku modrú rosé odporúčame ku grilovanej zelenine a ľahkým typom mäsa.

Mladé víno Müller Thurgau

Výrazná svetložltá farba, ľahko aromatická a vábivá vôňa kvetín s grepom a limetkou – také je Mladé víno Müller Thurgau tohto ročníka. Svojou šťavnatosťou si získa  milovníkov vyvážených, plných chutí. Napriek tomu si zachováva sviežosť typickú pre mladé vína.

Müller Thurgau servírujte k pečenej alebo grilovanej hydine alebo k rybám.

Mladé víno Frankovka modrá

Farbou červeného zamatu sa môže popýšiť Mladé víno Frankovka modrá. Vôňou sa na nič nehrá – ľahko v ňom rozoznáte obľúbenú škoricu a netypický mak. Jeho plná chuť vás inšpiruje vychutnať si ešte jeden dúšok. A po ňom ďalší...

Frankovka modrá vhodne doplní korenisté jedlá z tmavého mäsa alebo diviny.

Priemerná maloobchodná cena je 3,36 EUR.

 

Nový spot pre Vitis Pezinok natočili študenti

Bratislava, máj 2015 – 18. mája sa v priestoroch kina Film Europe v Pisztoryho paláci uskutočnil 1. ročník  Vitis Film Festivalu 2015, ktorý organizuje spoločnosť Vitis Pezinok.  Cieľom podujatia bolo ukázať divákom súťažné diela mladých talentovaných autorov, ktorí sa uchádzali o víťazstvo v súťaži o vytvorenie TV spotu pre vína z radu Vitis Galéria.

Spoločnosť Vitis Pezinok už dlhodobo podporuje mladých slovenských umelcov prostredníctvom projektu Vitis Galéria - súťaže o tri najlepšie diela, ktoré každý rok zdobia etikety ich vín. Tento projekt spoločnosť na jeseň 2014 rozšírila vyhlásením súťaže  o vytvorenie TV spotu pre vína Vitis Galéria. Tri víťazné spoty ako aj ostatné prihlásené diela mohli návštevníci vidieť počas festivalu. Do súťaže sa so svojimi dielami prihlásilo deväť tvorivých tímov -  študentov filmových  odborov alebo absolventov, ktorí predstavili svoje práce na profesionálnej úrovni. „Výrobu vína považujeme za umenie, je preto prirodzené, že sa spájame práve s umením. Našou snahou je podporovať mladých a talentovaných umelcov na Slovensku aj prostredníctvom projektu, akým je Vitis Festival,“ uviedol Ing. Miroslav Tkáč, konateľ spoločnosti. Garantom projektu je doc. Mgr. art. Maroš Šlapeta, ArtD., pedagóg VŠMU. 

Vzhľadom k vysokej kvalite jednotlivých prihlásených diel mala porota náročnú úlohu vybrať víťaza. Autormi víťazného spotu sú Marián Tesák, Nick Kollár a Tomáš Balák, študenti FTF VŠMU. Na druhom mieste sa umiestnili návrhy autorov Daniela Kisa, študenta Ateliéru zvukovej skladby FTF VŠMU s Martinom Šopincom a Slava Turaneca, študenta Ateliéru animovanej tvorby FTF VŠMU, ktorý ako jediný súťažiaci vytvoril animovaný spot. Tímy obdržali honorár na podporu rozvíjania ich talentu, pričom víťazný spot je vysielaný ako TV reklama. 

Spoty si môžete pozrieť na stránke www.vitisfestival.sk

Vitis Trophée Junior 2015 

Bratislava, Nové Zámky, 13. februára 2015 – Po úspešnom minuloročnom zahájení Vitis Trophée Junior sa uskutočnil už druhý ročník súťaže pre talentovaných mladých somelierov Slovenska. Somelierska súťaž určená pre študentov sa konala v priestoroch Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Najvyššie ocenenie získal Adam Fabián z Nových Zámkov. Organizátorom podujatia bola spoločnosť Hubert J.E. a záštitu nad podujatím prevzala Asociácia somelierov Slovenskej republiky.

Cieľom súťaže pre študentov stredných škôl, somelierov a pracovníkov v oblasti gastronómie do 21 rokov, bolo podporiť talenty, ktoré prišli predviesť svoje somelierske umenie. Víťazom Vitis Trophée Junior sa stal Adam Fabián z Nových Zámkov, ktorý sa na minulý rok umiestnil na druhej priečke. Na druhom mieste skončila minuloročná víťazka Karin Kovácsová z Nových Zámkov a na treťom mieste Natanael Ševčík z Trenčína.

Súťaž pozostávala z písomnej teoretickej a praktickej časti. Prvou časťou bol test, v ktorom si účastníci preverili svoje znalosti v oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku. Ďalej nasledovala praktická časť, v ktorej súťažiaci určovali dve aromatické vzorky vôní, opisovali senzorické vlastnosti jednej vzorky vína a mali správne zoradiť vzorky podľa intenzity chuti. Praktickú časť uzavrela ukážka servisu vína. Traja najlepší, ktorí dosiahli v celkovom súčte disciplín najvyšší počet bodov, postúpili do finále.  

Vo finále si mladí somelieri zmerali sily v štyroch disciplínach - v prvej disciplíne odporúčali vhodný nápoj k vybranému menu. Druhou v poradí bola oprava chýb vo vínnom lístku. Tretia disciplína pozostávala z popisu senzorických vlastností vína. Poslednou, štvrtou disciplínou, bola skúška zručností v servise šumivého vína.

 

Slovenské Beaujolais

Bratislava, december 2014 – Koniec roka sa tradične nesie v znamení oslavy vína a ukončenia oberačiek. Aj tento rok mladé vína potešili svojou zaujímavosťou a pevným charakterom. Spoločnosť VITIS Pezinok prináša tohtoročné Mladé vína - Svätovavrinecké rosé, Müller Thurgau, a  Frankovka modrá.

 Mladé vína z pohľadu enologičky Ing. Ingrid Vajczikovej, PhD.

„Mladé vína sú produktom primárnej fermentácie hroznového muštu, sú plné antioxidantov. Chuťou aj vôňou často pripomínajú bobuľové lesné ovocie,“ hovorí Ing. Ingrid Vajcziková, PhD., enologička spoločnosti. „Sú veselé, naivné, neskúsené a omamné, hovorí sa, že mladé víno je ako mladá žena. Francúzi sa pýšia svojim Beaujolais, Česi Svätomartinským a my už spomínaným mladým vínom,“ dodáva Ingrid Vajcziková.

Spoločnosť VITIS, Pezinok hrdo predstavuje Mladé vína, ročník 2014

Mladé víno Svätovavrinecké rosé

Romantické ružové mladé víno prekvapí nielen svojou príjemnou vôňou, ale aj očarujúcou farbou a sviežou chuťou.Iskrivosť a nádhernú ovocnosť tomuto mladému vínu dodávajú jemné kyselinky. Jeho vôňa pripomína bobuľové ovocie ako jahody či maliny. V harmónii chuti a vône vytvára nezabudnuteľný vinársky zážitok.

Svätovavrinecké rosé odporúčame podávať ku grilovaným jedlám z hydiny, k údenému alebo tmavému mäsu. Výbornú kombináciu tvorí aj so zrelými aromatickými syrmi.

Mladé víno Müller Thurgau

Podmanivé víno so zlatistou farbou si môžete vychutnať pri každej príležitosti. Toto mladé víno je ľahké a nesie v sebe charakter sviežeho ovocia. V očarujúcej vôni sa snúbi muškátová aróma s kvetinovou, ktorá si vás podmaní už od prvej chvíle.

Müller Thurgau odporúčame servírovať k pečenej alebo grilovanej hydine. Ideálnu kombináciu však tvorí aj s rôznymi úpravami sladkovodných rýb a bieleho mäsa.
 

Mladé víno Frankovka modrá

Toto mladé víno s jasne rubínovou farbou vás zaujme už na prvé ochutnanie. Práve v chuti je totiž veľmi typické pre frankovku. Vo vôni sa skrývajú zrelé višne v kombinácii s jemnou škoricou. Hovorí sa, že pitím mladého červené vína sa ľahko spomína na mladosť, hravosť...

Frankovka modrá sa výborne hodí ku korenistým jedlám z tmavého mäsa a k divine. Môžeme ho však podávať aj ku grilovaným a pečeným jedlám z hydiny.

 

Vitis Galéria uvádza umenie inšpirované poéziou

Pezinok, 10. október - Vyjadriť myšlienku vo veršoch je vzácne umenie, rovnako ako vyjadrovať sa ťahmi štetcom. Spoločnosť Vitis Pezinok sa rozhodla svoj už piaty ročník Vitis Galérie zasvätiť práve poézii. A tak už tradične, v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení a Slovenskou národnou galériou, Vitis organizuje súťaž o tri najlepšie diela, ktoré budú zdobiť etikety nového ročníka vín. Kompletnú zbierku prihlásených diel môžete obdivovať odteraz až do konca februára 2015 v malebnom prostredí Schaubmarovho mlyna v Galérii insitného umenia SNG v Pezinku.

Umenie je často výstižnejším nositeľom toho čo, bežnými slovami ťažko opísať. Maľba či poézia sú odrazom autorovej myšlienky a tie najzaujímavejšie vznikajú práve pri dobrom víne. Kurátor výstavy, doc. Mgr. Dávid Čársky konštatuje, že napriek náročnejšiemu zadaniu „inšpirácia poéziou“, výzvu prijalo 38 mladých výtvarníkov. Tí sa veľmi dobre popasovali s témou a prihlásili spolu 51 diel. „Autori mali v rámci zadania reagovať na ľubovoľnú báseň a interpretovať ju do vizuálnej podoby. Bohatosť prístupov porotu potešila, videli sme naratívne popisné zobrazenia, lyrické, ale aj čisto abstraktné,“ hovorí Čársky.

Z množstva návrhov vybrala odborná komisia napokon tri diela mladých a talentovaných slovenských umelcov – Bc. Veroniky Kľúčikovej, Mgr. art. Martina Májeka a Bc. Petra Polgára: „Tri víťazné návrhy sú odlíšené nielen použitím farebnej škály ladiacej s príslušnou farbou vína, ale aj výrazovými prostriedkami, dodáva Čársky.

„Vinohrad“ - víťazný návrh etikiet bieleho vína od Bc. Veroniky Kľúčikovej, inšpirovaný básňou „Vinohrad“ (Ján Smrek). Maľba vyobrazuje motív bobúľ bieleho vína.



 

Víťazný návrh „Temptatio“, ktorý bude zdobiť etiketu ružového vína od Mgr. art. Martina Májeka vyobrazuje vznášajúcu sa figúru, inšpirovanú úryvkom z diela „Božská komédia“ (Dante Alighieri).

 

 

„Dračia krv“ – víťazný návrh od Bc. Petra Polgára, ktorý sa inšpiroval básňou „Ach víno“ (Stanislav Štepka). Jeho návrh bude zdobiť etiketu červeného vína. Maľba evokuje hĺbku a pôsobí snovo, až sureálne.

 


Všetky súťažné, ako aj tri víťazné diela, máte možnosť vidieť - od 9. októbra 2014 až do februára 2015 v prostredí Schaubmarovho mlyna v Galérii insitného umenia SNG v Pezinku.

 

Vitis Street Art: Vitis spája víno s dizajnom 

Bratislava, jún 2014 – Vitis Pezinok uvádza na trh kolekciu vín určenú pre mladšiu generáciu milovníkov vín. Červené, biele a ružové vína Vitis Street Art zaujmú netradičným a originálnym dizajnom. 

Oslava s priateľmi alebo víkendová grilovačka sa nezaobídu bez kvalitného vína. Po osvedčených a obľúbených produktoch ako Vitis Galéria, Chateau Pezinok či Vitis Symphony, prichádza Vitis Pezinok s novou kolekciou vín, ktorá stavia práve na dizajne v štýle graffiti. Kvalitné červené, biele a ružové polosuché vína, vyrábané ako cuvée, nájdu fanúšikovia vína pod značkou Vitis Street Art

Chceli sme priniesť niečo špeciálne, čo spojí mladú energiu, dobré víno a štýlový dizajn. Zároveň smchceli, aby sa mohli naši zákazníci odlíšiť od ostatných. Veríme, že vína z radu Vitis Street Art presvedčia samé,“ hovorí Ing. Miroslav Tkáč, riaditeľ spoločnosti Vitis Pezinok pre obchod a marketing.  

Tak ako ostatné kolekcie vín Vitis, aj Vitis Street Art majú skrutkovacie uzávery, ktoré vďaka svojej praktickosti uľahčia otváranie. 

 

Umenie na etiketách vín Vitis Galéria

Bratislava, marec 2014 – Ženy a víno sú nevyčerpateľnou inšpiráciou pre umelcov. A práve toto spojenie sprevádza vína nového ročníka z radu Vitis Galéria spoločnosti Vitis Pezinok. Vína s novými etiketami, ktoré boli v októbri minulého roku  predstavené na vernisáži Vitis Galéria, sú už v obchodoch. Etikety sú dielami víťazných autorov súťaže pre mladých umelcov, ktorú pravidelne organizuje Vitis Pezinok. Tá sa uskutočnila už po štvrtýkrát a nosnou témou ročníka bola žena a víno. Víťazné diela budú zdobiť etikety ružových, červených a bielych vín z radu Vitis Galéria. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré ulahodia nielen vašim chuťovým bunkám, ale aj očiam.
 

Frankovka modrá rosé – akostné odrodové víno
Toto ružové víno očarí milovníkov tohto nápoja nielen príťažlivou farbou, ale aj ovocnou vôňou a sviežou chuťou. Chuť mu dodáva vyvážený pomer kyselín a trieslovín, lahodnú vôňu zase bobuľové ovocie ako čerešne, višne a maliny. Frankovka modrá rosé sa výborne hodí k čerstvým šalátom, jedlám z hydiny, ale tiež k údenému alebo tmavému mäsu.

Etiketu Frankovky modrej rosé bude po celý rok zdobiť etiketa študentky 4. ročníka VŠVU Nicole Kolekovej. Siluety žien, ktoré vyobrazila, pripomínajú samotnej autorke fľaše vína. Jemné zemité tóny, ktoré autorka použila, vystihujú nežnosť a ľahkosť tohto ružového vína.    

                   
 

Cabernet Sauvignon – akostné odrodové víno
Cabernet Sauvignon je jedným z najušľachtilejších predstaviteľov červených vín. Na prvý pohľad zaujme elegantnou červenou farbou. V intenzívnej vôni bobuľového ovocia objavíte najmä vôňu zrelých čiernych ríbezlí. Zrením získava harmonický nádych dymu a čokolády. Vhodne doplní jedlá z tmavého mäsa ako divina či hovädzie.

Etiketu Cabernetu Sauvignon bude po celý rok zdobiť etiketa absolventa VŠVÚ Mgr. art. Milana Rubického, ktorý znázornil zamyslenú ženu pri pohári červeného vína. Odtiene rubínovej farby, ktoré autor použil, sú priam ideálnymi pre etikety červených vín. 

 

Rizling rýnsky – akostné odrodové víno
Rizling rýnsky je víno bohatej chuti a iskrivej žltozelenej farby. Vyniká sviežou arómou s ľahkými tónmi lipového kvetu. Chuťou je korenisté, zvýraznené pikantnou kyslou príchuťou. V chuti nájdete zrelé grepy, ananás, kôru limetky a sladké hrozno. Príjemne doplní pokrmy z bravčového mäsa alebo pečenej hydiny, ale tiež sladkovodné ryby a zeleninové špeciality.

Etiketu Rizlingu rýnskeho bude po celý rok zdobiť etiketa študentky 2. ročníka VŠVÚ Mariany Lujzy Palugovej, ktorá pripomína tvorbu slávneho Pabla Picassa. Etiketa v kubistickom štýle vyniká výraznými farebnými detailmi. 

 

 

Vitis Trophée Junior 2014 - Súťaž pre mladých somelierov

Bratislava, Námestovo, 18. februára 2014 – Mladí somelieri mali 13. a 14. februára skvelú príležitosť predviesť svoje nadanie na prvom ročníku súťaže Vitis Trophée Junior 2014. Somelierska súťaž určená pre študentov sa uskutočnila v priestoroch Súkromnej strednej odbornej školy EDUCO v Námestove. Najvyššie ocenenie získala ženská víťazka Karin Kováscová z Nových Zámkov. Organizátorom podujatia bola spoločnosť Hubert J.E. pod záštitou Asociácie somelierov Slovenskej republiky.

Po úspešnom „seniorskom“ Trophée Hubert zorganizovala spoločnosť Hubert J.E. podujatie pre študentov stredných škôl, somelierov a pracovníkov v oblasti gastronómie do 21 rokov. Cieľom súťaže bolo zdôrazniť krásu, ale aj náročnosť tejto profesie a podporiť vychádzajúce talenty, ktoré si prišli zmerať svoje sily do Námestova.