Pomarančové pečené kura so zemiakovo tekvicovým pyré
- 1 stredne veľké kura
- bravčový tuk
- soľ
- 2 pomaranče
- 3 šalotky
- rozmarín
Omáčka
- 60 ml kuracieho vývaru
- šťava z pol pomaranču
- 3 PL hnedého cukru
- 2 PL bieleho vína
- 2 PL bravčovej masti
- štipka škorice
- soľ
Zemiakovo tekvicové pyré
- 450 g zemiakov
- 300 g hokkaido tekvice
- 3 PL masla
- 2 PL mlieka
Pripravíme si omáčku, ktorou budeme kura počas pečenia potierať. Do kastrólika si dáme kurací vývar, šťavu z pomaranču, hnedý cukor, víno, bravčovú masť, škoricu a soľ. Privedieme k varu a následne cca 10 minút redukujeme do hustej konzistencie.
Kura si potrieme tenkou vrstvou bravčového tuku a osolíme. Vložíme do pekáča, pridáme pomaranče prekrojené na mesiačiky, očistené šalotky a vetvičky rozmarínu. Kura potrieme jemne omáčkou, časť si odložíme bokom na potieranie počas pečenia a zvyšok prilejeme do pekáča.
Kura pečieme najprv 15 minút pri teplote 220 stupňov, následne znížime teplotu na 180 stupňov a dopekáme cca 50 – 60 minút. Každých 15 minút kuriatko potierame omáčkou. Ak začne rýchlo hnednúť, prikryjeme alobalom a na posledných 10 minút alobal zložíme.
Na pyré si zemiaky a tekvicu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Varíme v osolenej vode do mäkka. K uvarenej zelenine pridáme maslo a mlieko a popučíme alebo vymixujeme do pyré. Dosolíme podľa chuti.
Recept pripravil: St(v)ory z kuchyne