Bravčová panenka s omáčkou z francúzskej horčice a zeleným peprom

INGREDIENCIE:

  • 1 ks bravčovej panenky
  • 1 lyžica francúzskej horčice
  • 100 ml sladkej smotany
  • 1 šalotka
  • lyžička zeleného pepru v sladkokyslom náleve
  • kúsok masla
  • bagetka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 kg malých nových zemiakov
  • 1 lyžica hladkej múky
  • petržlenová vňať,
  • lístky tymiánu a rozmarínu, nasekané najemno
  • čerstvo mleté čierne korenie, soľ,
  • olivový olej
  • 1 dcl vína Rizling vlašský

POSTUP:

Bravčovú panenku umyte, osušte a zbavte blán. Osoľte, okoreňte a dochuťte rozmarínom a tymiánom. Opekajte ju na olivovom oleji asi 10 min. Priebežne ju otáčajte z každej strany. Po 10 minútach ju nechajte odpočívať. Do výpeku pridajte trochu masla a dajte restovať šalotku. Po chvíli k nej pridajte, peper, lyžicu múky a lyžicu francúzskej horčice. Dobre premiešajte a keď múka trošku zhnedne pridajte trochu vína aj 100 ml smotany. Na miernom ohni chvíľu povarte. Osoľte a okoreňte, na záver môžete omáčku zjemniť trochou masla. Ak chcete mať omáčku úplne hladku môžete ju rozmixovať. Chuť zeleného pepra sa dostane do každého sústa tejto lahodnej omáčky. Ako prílohu zvoľte opekanú bagetku potretú trochou cesnaku a v alobale asi hodinu pečené osolené zemiaky s trochou olivového oleja a vetvičkou rozmarínu. Panenku narežte na asi 2 cm plátky, vo vnútri by mala byť ružová. Keď všetko naložíte na tanier prihoďte navrch trochu nasekanej petržlenovej vňate, prípadne lístky šalátu podľa chuti.

* Na restovanú zeleninu môžeme použiť prakticky čokoľvek. Tento jednoduchý recept dobre funguje aj s cuketou, či baklažánom.

Recept pripravil: Coolinári