3 tipy na syrové bruschetty

Tekvicové s fetou a rukolou

  • ½ menšej tekvice Hokkaido
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ
  • hrsť rukoly
  • hrsť syru feta alebo syr balkánskeho typu
  • hrsť píniových orieškov
  • tekvicový olej na dozdobenie
  • chlieb

Tekvicu Hokkaido si očistíme od šupky a nakrájame na malé kocky. Obalíme v 2 PL olivového oleja a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, pridáme pomedzi tekvicu vetvičky tymiánu a necháme piecť v rúre vyhriatej na 200 stupňov 30 minút. Chlieb si nakrájame na plátky a na panvici a olivovom oleji opečieme do chrumkava. Na chlebíky následne ukladáme rukolu, upečenú tekvicu a nadrobnený syr feta. Polejeme tekvicovým olejom a posypeme píniovými orieškami.

Bruschetty s kozím syrom a figami

  • 4 figy
  • 1 PL masla
  • mäkký kozí syr
  • med na dozdobenie
  • chlieb

Na panvici si rozpálime maslo. Figy prerežeme na štvrtinky a na masle opečieme do mäkka. Na panvici si opečieme chlebíky na olivovom olejom do chrumkava. Na chlebíky následne ukladáme teplé figy, rozdrobený kozí syr. Na záver polejeme chlebíky medom.

Bruschetty s cibuľovým čatní a gorgonzolou

  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL červeného vína
  • 1 hruška
  • štipka škorice
  • soľ
  • maslo
  • 1 PL hnedého cukru
  • gorgonzola
  • chlieb

Červenú cíbuľu si nakrájame na pásiky. Do kastrólika dáme rozpáliť maslo, pridáme cukor a necháme jemne skaramelizovať. Pridáme cibuľu a miešame. Keď cibuľka zmäkne pridáme na kocky nakrájanú hrušku, škoricu, soľ a podlejeme červenými vínom. Prikrývkou a necháme variť na miernom plameni, pokiaľ nedostaneme husté čatní. Ak je potrebné podlievame vínom alebo vodou. Chlebík si opečieme na olivovom oleji do chrumkava. Následne pridáme navrch cibuľové čatní a nadrobenú gorgonzolu.

Recept pripravil: St(v)ory z kuchyne